Курятина у Польщі може бути небезпечною

Незважаючи на заборону, споживання антибіотиків у тваринництві в Польщі продовжує зростати.

Курятина у Польщі може бути небезпечною

Асоціація "Otwarte Klatki" замовила в Польщі лабораторні тести 30 зразків курячого м'яса власної марки Lidl. Результати - не найкращі.

Як повідомляє otwarteklatki.pl, м'ясо марки "Rzeźnik" було придбане в березні в Lidl у Кракові, Варшаві та Гданську. У 40% зразків виявили так звані супербактерії, тобто бактерії, стійкі до дії багатьох антибіотиків. У кожному зразку виявили бактерії принаймні одного виду, зокрема фекальні бактерії та сальмонелу.

Експерти кажуть, що такий стан справ становить серйозну загрозу для здоров'я споживачів. Виявлені у дослідженні бактеріальні види і механізми стійкості не мають права знаходитися в господарствах, а також у м'ясі, призначеному для споживання.

Результати цих досліджень вказують на необхідність кращого нагляду та покращення умов утримання курей. 

Як зазначає "Otwarte Klatki", досліджуване м'ясо походило від курей з типової промислової ферми в Польщі. Типової, тобто заснованої на швидкорослих породах тварин, які йдуть на забій у віці лише 6 тижнів. Протягом останніх 60 років їхнє виробництво прискорилося в 4 рази. Це стало можливим завдяки генетичній селекції та антибіотикам, які стимулюють ріст. 

У 2006 році в ЄС заборонили використання антибіотиків для прискорення росту курей. З 2022 року також заборонено їхнє профілактичне застосування. Незважаючи на це, споживання антибіотиків у тваринництві в Польщі продовжує зростати. Польща займає друге місце в Європі як за кількістю проданих антибіотиків, так і за кількістю введених ліків на кілограм маси тіла тварин.