Міносвіти Чехії виділить гроші на курси чеської для українських студентів

Число студентів з України в країні за останні два роки зросло більш ніж удвічі.

Міносвіти Чехії виділить гроші на курси чеської для українських студентів

Другий рік поспіль Міністерство освіти Чеської Республіки виділятиме дотації на курси чеської мови для українських студентів. Мовна освіта має полегшити українським мігрантам навчання у чеських університетах за програмами, де навчання ведеться чеською мовою. Про це Міністерство повідомило на своєму сайті.

За даними відомства, буде проведено три курси, кожен з яких має складатися мінімум із 660 навчальних годин. Курси для 12–18 учнів проходитимуть з 1 жовтня 2024 р. до кінця серпня 2025 р. Вони призначені українським біженцям, які не зараховані на програму навчання чеською мовою, але виявили до неї інтерес. Ті, хто навчатиметься, отримуватиме стипендію у розмірі 16 000 крон (635 євро) на місяць.

«Ця освітня та соціальна починання призведе до посилення інтеграції, особливо молодих українців-мігрантів, які ще не зараховані на університетську програму чеською мовою, наприклад, через недостатнє володіння мовою», – йдеться у повідомленні Міносвіти.

За даними Чеського статистичного управління, наприкінці минулого року в університетах Чехії навчалося 308640 студентів, з них 18% були іноземцями (55493). Найбільша кількість іноземних студентів традиційно прибула зі Словаччини. Далі йдуть студенти з України, Росії та Казахстану. Число студентів з України за останні два роки зросло більш ніж удвічі, а кількість російських студентів скоротилася майже на 25%. Минулого року вперше за останні 20 років в університетах Чехії кількість українців (6780) перевищила чисельність росіян (6272).