Молоді українські жінки виявилися в Естонії «ідеальними біженцями»

Жителі Естонії готові співіснувати з біженцями з інших країн, але ставляться до різних категорій біженців по-різному.

Молоді українські жінки виявилися в Естонії «ідеальними біженцями»

Серед усіх категорій біженців, які шукають притулку в Естонії, найбільшу симпатію та співчуття викликають у місцевого населення молоді українські жінки, які втекли від війни. Про це свідчать дані великого опитування, проведеного на замовлення SALK - Фонду "Ліберальний громадянин", повідомляють ЗМІ .

Опитування 1500 респондентів показало, що жителі Естонії готові співіснувати з біженцями з інших країн, але ставляться до різних категорій біженців по-різному.

"Після початку війни в Україні ставлення естонців до біженців взагалі, незалежно від країни їхнього походження, змінилося на краще", - розповів керівник SALK Тармо Юрісто.

Хоча у недавньому минулому тема біженців із Сирії та інших країн Близького Сходу викликала в естонських політиків та виборців чимало бурхливих емоцій, суперечки ці мали досить абстрактний характер, оскільки до країни біженців прибувало небагато.

"З 1997 року, коли Естонія приєдналася до Конвенції ООН про статус біженців, притулок тут отримали трохи більше 600 осіб, тому працівники нашої організації особисто знали практично всіх біженців. Тепер, коли з України приїхали десятки тисяч людей, ситуація, звичайно, зовсім інша ", - сказала керівник опорного центру Eesti Pagulasabi Ану Вільтроп.

Опитування показало, що найбільшою симпатією користуються саме військові біженці. Керівник SALK зауважує, що з відповідей вимальовується своєрідний портрет, так би мовити, ідеального біженця, тобто такого, який є прийнятним для жителів Естонії різного віку та соціального становища.

"Так званий ідеальний біженець - молода жінка-християнка з дипломом лікаря, яка втекла від війни в Україні і має намір при першій нагоді повернутися на батьківщину", - пояснив Юрісто.

А от якщо біженець - чоловік, який сповідує іслам, не може похвалитися гарною освітою, але при цьому має намір надовго влаштуватися в Естонії, то до такого шукача притулку естонці ставляться вже значно прохолодніше.

Оцінки естонців та російськомовних жителів країни багато в чому близькі, але в парі пунктів виявились і суттєві відмінності.

"Російськомовні респонденти позитивно налаштовані щодо прийому біженців із Росії - за релігійними, політичними та іншими мотивами. Естонці ідею прийому біженців із РФ оцінюють загалом негативно", - додав керівник SALK.

Водночас естонці виявляють більшу, ніж росіяни, готовність до прийому біженців з України.