Нелегальная робота у Чехії: чому таку не варто шукати

Фізична особа, яка працює у Чехії нелегально, вчиняє правопорушення, за яке, відповідно до закона про зайнятість ЧР, може бути накладено штраф у розмірі до 100 000 чеських крон (прибл. 146 тис грн.). Роботодавець, що наймає нелегально працівників, ризикує значною більшою сумою.

Нелегальная робота у Чехії: чому таку не варто шукати

В принципі, працювати в Чехії нелегально цілком реально, якщо ви не боїтеся ризикувати власним здоров'ям, грошима та можливістю перетинати кордон ЄС у майбутньому.

Михайло приїхав до Чехії з третьої країни, бо йому тут обіцяли непогану зарплатню та офіційне працевлаштування. У його обов’язок входив монтаж сонячних панелей на дахах будинків. Домовленість з роботодавцем відбувалася через інтернет та телефон. Йому пообіцяли після «випробувального» терміну видати спецодяг та оформити медстрахування, а ще - місце у готелі. За місяць роботи з Михайлом так ніхто із керівництва не вийшов на зв’язок. Його колеги розповіли, що гроші виплачують працівникам на руки, а медстраховку слід оформлювати самостійно, так само за нього платити. Проживати ж доводилося в абсолютно нелюдських умовах, де у великій, холодній кімнаті стояли двоповерхові ліжка, а кількість тих, хто мав там спати, іноді перевищувала наявність вільних місць. Все закінчилося, коли Михайло підковзнувся і впав з даху. При цьому, він зламав руку. Роботодавець компенсувати лікування чоловікові відмовився, посилаючись на те, що у того не було укладено з ним трудового договору. Йти до юристів Михайло не захотів, адже сам працював нелегально і по суті був «спільником» боса.

Світлана скаржитись на те, що трапилось також нікому не стала, бо працювати погодилась незаконно. Роботу вона знайшла через «клієнта» - посередника, який в Чехії пропонує роботу і за це отримає відсотки від зарплатні працюючого. Посередник обіцяв Світлані роботу на одному з промислових підприємств. А за те, що та працюватиме без договору, пообіцяв житло. Жінку, разом ще з декількома людьми, привезли на поле до невеликої споруди, що більше нагадувала коробку. Там їм запропонували жити. Звідти їх мали возити на роботу. За словами Світлани, у тому домі не було каналізації, опалення, а поблизу жодного магазину. До найближчої ж зупинки транспорту слід було йти пішки близько п’яти кілометрів. Більш того, мешканців попередили, що за проживання у «коробці» вираховуватимуть гроші з зарплати. І коли вона вирішила, що не може жити в таких умовах, «клієнт» почав вимагати від неї сплату за «житло» у розмірі двох сум, так як та, нібито, «його підвела» і той не найняв іншу людину.

Де працюють українські нелегали, ризики такого працевлаштування

Як правило, вони збирають ягоди, урожай, працюють на будівництві, складах, фермах. Часто таку роботу пропонують у невеликих приватних кафе, нічних клубах. Там наймають прибиральників-нелегалів.

У той же час, слід пам’ятати, що від нелегала роботодавцю простіше позбутися. Наприклад, звільнити за найменшу провину. Це часто-густо відбувається за кілька днів до видачі заробітної плати. Також роботодавець може запропонувати вибір: отримувати менше офіційно, а частину у конверті. Багато українців віддають перевагу цьому варіанту бо мають на меті швидко заробити. Але, як правило, їм не вдається заробити навіть те, що можна було б отримати за договором.

Крім того, якщо у випадку нелегальної роботи такий працівник отримує виробничу травму, роботодавець скаже, що ніколи не був з ним знайомий. А у разі хвороби доведеться заплатити чималу суму за звернення до лікаря, бо й медичного страхування нелегали не мають.

Штрафи нелегальним працівникам у Чехії аж ніяк не малі. Поліція у справах іноземців негайно розпочинає процедуру адміністративного видворення, коли з'являється «чорний» (нелегальний) працівник. Тоді людина зазвичай отримує кілька днів, щоб залишити Чеську Республіку. Далі людина може отримати заборону на в’їзд до Чехії та/або інших країн ЄС на визначений термін, від одного до кількох років.

Зауважимо, що робота у Чехії «начорно», тобто без офіційного оформлення документів, за яку зараз платять лише штрафи, найближчим часом може стати кримінальним злочином. У тому числі винуватцям може загрожувати відповідний запис у реєстрі судимості.

Проект відповідних поправок до Кримінального кодексу запропонувало міністерство внутрішніх справ республіки. І його вже схвалила частина урядовців. За офіційними даними, у Чехії незаконно працюють близько чверті мільйона людей. Здебільшого це іноземці. Але у регіонах із високим безробіттям звичайна справа, коли нелегально працюють і громадяни Чехії.

У 17 країнах Євросоюзу нелегальна робота вже є кримінальним злочином і в деяких випадках таке правопорушення може загрожувати взяттям під варту.

Українці, що прибули до ЧР після початку війни можуть працевлаштуватися офіційно

Українці, які опинилися у Чехії після початку війни, у рамках тимчасової охорони, можуть працювати офіційно без додаткових умов та дозволів на роботу. Віза тимчасового захисту гарантує їм вільний доступ на ринок праці Чеської Республіки, як і будь-якому громадянину країни. Більш того, українці можуть звертатися до роботодавців самостійно та пропонувати себе у якості працівників. При цьому «клієнти» (посередники) не потрібні. Більшість з роботодавців під час зарахування на роботу, надають перевагу саме українцям, так як отримали рекомендації від Уряду праці – працевлаштовувати першу чергу саме їх (аби швидше зняти фінансове навантаження з соціальної сфери країни).

В Мінпраці Чеської Республіки наголошують, що особа, яка отримала тимчасовий захист, може укласти в Чехії або трудовий договір, що передбачає повну зайнятість, або інші трудові угоди в межах законодавства ЧР, які діють за принципом додаткового заробітку.

Також, якщо громадянину України надано тимчасовий захист, він має таку ж можливість заснувати приватне підприємство, як і громадянин Чехії. Більше інформації з цього питання зможете знайти тут.

Але слід зауважити, що навіть за таких умов, чимало українців погоджуються, або шукають нелегальну роботу у Чехії. У першу чергу через необізнаність у законах, страх перед зобов’язаннями, податками, через стереотипи, які нав’язують їм недобросовісні посередники, і які мають з такої нелегальної праці зиск.

У пошуках роботи радимо скористатися прямими пропозиціями роботи, наприклад, на сторінках Уряду праці Чеської Республіки, або на порталах prace.cz та workania.eu.

Зі свого боку Міністерство праці та соціальних справ Чехії підготувало для громадян України Інформацію для роботодавців та іноземців у зв’язку з конфліктом в Україні та Десять заповідей для громадян України, які працюють в ЧР. Саме тут ви можете ознайомитися з інформацією на що ви маєте право в рамках трудових правовідносин а також знайти контакти, куди можете звернутися у разі порушення ваших прав.