Пліснява та гнила їжа: українці скаржаться на умови життя в Ірландії

Деякі місяцями сидять без опалення та гарячої води.

Пліснява та гнила їжа: українці скаржаться на умови життя в Ірландії

Умови проживання у третині центрів розміщення українські біженці в Ірландії самі українці оцінили як погані.

Новий звіт правозахисної організації Doras показує, що 10% опитаних біженців стурбовані ґендерним насильством у своєму житлі, а кожен шостий переживає за безпеку своєї дитини, пишуть місцеві ЗМІ.

Doras отримував повідомлення про людей, які місяцями сидять без опалення та гарячої води, а деякі повідомили про те, що приміщення сирі та вкриті пліснявою.

Також були скарги на харчування: 60% опитаних оцінили якість страв, які вони отримують, як дуже погану або погану. У двох центрах повідомлялося про недоварену або гнилу їжу, а в трьох центрах йшлося про випадки харчового отруєння. Крім того, в одному з центрів у їжі були виявлені черв'яки та личинки.

Пацюки та миші були проблемою у шести різних центрах.

При цьому часто біженцям навіть не було куди поскаржитися - в їхніх центрах у принципі не передбачено процедури подання скарг.

Біженці часто фізично відрізані від міст та населених пунктів через відсутність транспортного сполучення, причому у 43 центрах поблизу не було доступного громадського транспорту.

Кожен четвертий біженець з додатковими потребами не мав належного житла чи адекватної підтримки.

Джон Ланнон, генеральний директор Doras, сказав, що таке життя може негативно вплинути на психічне та фізичне здоров'я дорослих та дітей.

"Наше нове дослідження досвіду українців, які живуть у наданому державою житлі, малює тривожну, але не дивну картину", - сказав він.

«Хоча значна частина опитаних була дуже задоволена своїми умовами життя, з отриманих результатів ми бачимо, що якість надання послуг сильно варіюється від центру до центру».

Один біженець розповів організації, що вони дуже хворі і вже рік живуть в одній кімнаті з шістьма іншими людьми, а інший сказав, що ділить спальню з дев'ятьма людьми.

Багато хто висловив подяку Ірландії, але не міг заперечувати важкі умови, в яких вони живуть.

Дехто переживає за своїх дітей. «Діти постійно хворіють, я не впевнена в санітарному стані готелю та харчування», - поділилася одна з українок.

Ще один біженець розповів, що у приміщенні присутній «запах сечі», а також пліснява та «мокрі ліжка».

Водночас наголошується, що є й позитивні приклади, що також відображено в опитуванні.