Реформа нової української школи для 5-тих класів стартувала і в Польщі

Вчителі Варшавської української школи пройшли онлайн-курси з методології освітньої реформи.

Реформа нової української школи для 5-тих класів стартувала і в Польщі

«Нова українська школа» (НУШ) – це українська програма реформування середньої освіти, починаючи з молодших класів. Ігри та розвиваючі завдання замість зубріння, «проекти» для самостійної роботи, компетенції і навички, які формують життєвий досвід і цікавість до навчання в будь-якому віці. А ще це зелена ручка замість червоної для виставляння оцінок, інклюзія, і звісно, оновлення матеріально-технічної бази: планшети замінюють важкезні підручники і зберігають малечі рівну поставу. Пілотний проект стартував у 2017 році і охопив приблизно сотню українських шкіл. У 2018 році понад 400 тисяч першокласників почали вчитися за новими стандартами, які передбачили окрім всього і повагу та співпрацю між учнями, педагогами, батьками, адміністраторами.

Станом на вересень 2022 року НУШ мала охопити 5-ті класи всіх українських шкіл та стати пілотним проектом частково і для 6-их класів. Перехід із початкової школи до середньої є найбільш стресовим для школярів. Тому з метою врахування вікових та індивідуальних особливостей розвитку учнів, новим Держстандартом визначено цикли здобуття базової середньої освіти:

• адаптаційний цикл – 5-6 класи;

• цикл базового предметного навчання – 7-9 класи.

Адаптаційний період надає можливість безболісно пристосуватися до нових умов навчання та знизити рівень стресу. Навчання у 5 класі передбачає впровадження інноваційних підходів до структури та змісту навчання. Новий Типовий навчальний план не містить поділу на предмети, натомість є 9 освітніх галузей: мовно-літературна; математична; природнича; технологічна; інформативна; соціальна і збереження здоров’я; громадянська та історична; мистецька; фізична культура.

Це надає можливість не лише подавати певну освітню галузь через окремі предмети, а ще й комбінувати їх та інтегрувати. Заклад освіти самостійно визначає перелік навчальних дисциплін інтегрованих курсів та варіативний освітній компонент для реалізації кожної галузі. А з урахуванням побажань учнів та їхніх батьків можна обрати модельні навчальні програми, які зазначені у Типовому плані. Серед них: «Вступ до історії України та громадянської освіти», «Україна і світ: вступ до історії та громадянської освіти», «Досліджуємо історію і суспільство», «Здоров’я, безпека та добробут», «Підприємництво і фінансова грамотність». Також до освітньої програми можна включити такі міжгалузеві інтегровані курси як «Робототехніка», «STEM», «Драматургія і театр». При 5-денному навчальному тижні граничне навантаження на дітей становить 28 годин на тиждень (980 годин на рік). Також виділено дві додаткові години для вивчення предметів освітніх галузей, курсів за вибором, проведення індивідуальних консультацій та групових занять. І обов’язкова фізична культура тричі на тиждень для зняття стресу!

Але ж війна, ракетні обстріли, евакуація, розлука з рідними, втрата друзів або близьких… Відключення світла, неможливість встановити рутинний режим навчання і дозвілля – це і є той надмірний стрес, який нині переживають українські школярі. Чи не відтермінує війна старт освітніх змін? За якими підручниками навчати 5-тикласників? Чи достатньо знань у вчителів? Якщо подібні питання стояли напередодні 1 вересня перед освітянами в Україні, то в українських школах в Європі, їм надавали ще більшого значення.

Але реформа стартувала і за кордоном, принаймні, у Варшавській українській школі 5-тикласники вже навчаються за програмою «Нова українська школа». Загалом для цієї школи, її засновників та педагогів немає нічого неможливого. Потребувалося лише 24 дні, аби ідея по створенню навчального закладу для дітей-біженців, озвучена Якубом Керсновським, президентом Клубу католицької інтелігенції у Варшаві та Мирославою Керик, президентом фундації «Наш вибір», головою Українського Дому у Варшаві, набула яскравого втілення. Школу відкрили вже в квітні, зібравши вчителів, учнів, спонсорів. Обладнали приміщення, розробили навчальні програми. Освітня діяльність школи в квітні – червні 2022 року стала можливою завдяки тісній співпраці з Давидівською територіальною громадою Львівської області – учні переведені на наступний рік навчання, а випускники 9 та 11 класів отримали свідоцтва про здобуття певного рівня освіти. У 2022 – 2023 навчальному році Варшавська українська школа буде співпрацювати з Міжнародною українською школою, що дасть можливість забезпечити безперервність освітнього процесу для учнів школи.

Нині у 5-ому класі навчаються 24 учні. Всі педагоги пройшли дистанційні освітні курси на платформах он-лайн освіти для вчителів по моделям НУШ для 5-того класу. Учні мають навчальні дисципліни «Українська мова і література», «Математика», «Історія України», «Природознавство», а з варіативної частини можуть обрати «Історію та культуру Польщі» та «Польську мову», яку викладають носії мови. Також планують розпочати курс «Робототехніки», а один з уроків фізкультури проходить у басейні, чим учні особливо задоволені.

Навесні з усіма учнями варшавської школи працювали два психологи, а у цьому навчальному році кількість спеціалістів зросла до трьох, адже всі діти-біженці потребують психологічної підтримки.

«Наші 5-тикласники дуже розумні, допитливі, жваві, ще й бешкетники», – розповідає директорка школи пані Оксана Колесник, – але вони й добрі помічники. Приміром, у світлиці, а це аналог групи подовженого дня, що працює з 7:30 до 17:30, якщо вони залишаються після занять, то допомагають вихователям з молодшими школярами. Наші учні мріють повернутися у своє звичне середовище, у свій клас, двір, кімнату. Для них важливо мати зв'язок з друзями, що залишилися в Україні, але не менш важливі і нові польські друзі. А ще вони вірять в ЗСУ і в Перемогу України. Минулого року на ярмарку до Дня вишиванки ми зібрали майже 3 тисячі злотих, які передали на ЗСУ. Зараз у нас в школі триває акція «Наші котики потребують тепла» – ми збираємо теплі речі. Ми завжди підтримуємо наших учнів, адже чудово розуміємо, як це, коли ти всім серцем сумуєш за домівкою, за рідними, за тими, хто зараз в Чернігові, Херсоні, Сумах, Києві чи Харкові.

Звісно, вчителі намагаються не лише дати знання, а й підбадьорити, вселити оптимізм в дитячі серця, розрадити малечу. До дітей запрошують відомих гостей, як-от славетного «динамівця» Андрія Шевченка. Влаштовують екскурсії, відвідують природничий музей, зоопарк, музей фабрики Норбліна у Варшаві. Багато цікавого очікує на учнів і в дні осінніх канікул з 21 жовтня. Далі канікули будуть йти за графіком польських шкіл. А у вересні у Варшавській українській школі ще й відбулися вибори президента. Адміністрація школи допомогла надрукувала бюлетені з програмами і фото кандидатів, які в свою чергу ходили по класах і розповідали свою програму самоврядування. До речі, спонсори заклали у бюджет кошти на учнівські ініціативи. І тут упевнені, що десятикласниця Зоряна, що стала президентом школи, разом зі старостами класів дасть ради шкільному товариству і виділеним коштам. Адже виважені самостійні рішення – це саме те, чому має вчити Нова українська школа.