Рівень бідності у Словаччині став максимальним за вісім років

Ще гірша ситуація у Румунії та Болгарії.

Рівень бідності у Словаччині став максимальним за вісім років

Частка мешканців Словаччини, які перебувають під загрозою бідності чи соціальної ізоляції, становить 17.6%. Це найвищий показник з 2015 року, випливає із даних Євростату.

За даними за 2023 рік, під загрозою бідності чи соціальної ізоляції у Словаччині перебувало 966 тис. осіб. Роком раніше цей показник був 890 тис. осіб, що становило 16.5% від населення країни.

Дані отримані в ході дослідження EU-SILC, під час якого оцінювалися рівень ризику бідності людини за доходами, рівнем матеріальних та соціальних депривацій, а також рівнем інтенсивності праці. Найгірша ситуація в Словаччині за рівнем ризику бідності за доходами — 14.3% населення країни, або 766 тис. осіб. Це означає, що їхній дохід не перевищує 5528 євро на рік, або 460.7 євро на місяць.

Під час опитування мешканці країни також оцінювали, які з товарів та послуг вони не можуть собі дозволити. З'ясувалося, що 36% словаків не можуть дозволити собі провести тижневу відпустку далеко від дому. Майже 30% жителів країни не справляються з непередбаченими витратами, а одразу чверть домогосподарств не може дозволити собі замінити зношені меблі.

За часткою мешканців, які перебувають під загрозою бідності чи соціальної ізоляції, Словаччина посіла сьоме місце серед 27 країн Євросоюзу. Найвищим цей рівень виявився в Румунії та Болгарії — 32% та 30% відповідно. Найнижчим — у Чехії, там він лише 12%.