Що робити, якщо соціальна служба забирає дітей в Австрії

Пам'ятка від українського посольства.

Що робити, якщо соціальна служба забирає дітей в Австрії

В Республіці Австрія позбавлення або обмеження опіки над дитиною регулюється розділом 181 Цивільного кодексу, відповідно до якого суд може прийняти необхідні рішення для захисту дитини, якщо поведінка батьків ставить під загрозу благополуччя дитини.

Cлужба у справах дітей та молоді в Республіці Австрія має право тимчасового вилучення дітей, які перебувають у своїй сім’ї у небезпеці або позбавлені належного догляду. Причиною вказаного вилучення можуть бути, зокрема:

  • насильство та жорстоке поводження з дитиною;
  • загроза благополуччю дитини;
  • відмова від необхідного для дитини лікування ;
  • погіршення умов життя;
  • нехтування обов'язком догляду за дитиною;
  • приналежність батьків до культу, яка ставить під загрозу благополуччя дитини;
  • зловживання алкоголем чи наркотиками одним або обома батьками.

Вцілому, будь-які небезпечні для життя і здоров’я дитини дії її батьків можуть бути підставою для тимчасового позбавлення батьківської опіки.

Зокрема, у випадку насильства та поганого поводження з дитиною, тимчасове позбавлення батьківської опіки  здійснюється за результатами відповідного рішення судового органу.

Водночас, законодавством передбачено розгляд справи щодо вилучення дитини у зв’язку із зверненням третіх осіб (сусідів, близьких людей, працівників Служби у справах молоді). Суд пропонує батькам, у яких тимчасово вилучили дитину, приймати участь у відповідному судовому засіданні. Важливо, щоб суд переконався, що батьки сумлінно виконують свої батьківські обов’язки і ні в якому разі не нехтують ними.

З метою ефективної підготовки до судового засідання батькам тимчасово вилученої дитини варто звернутися до адвоката з питань сімейного права, щоб отримати детальну юридичну консультацію. Адвокат по сімейному праву роз'яснить права та обов'язки батьків і допоможе переконливо представити справу в суді.

В Республіці Австрія також функціонують Кризові Центри, до яких можуть бути направлені діти, в сім’ях яких не підтримується їх належний захист.

Діти та підлітки перебувають у 12 регіональних кризових центрах за місцем проживання в Австрії або у т.зв. кризових прийомних сім’ях.

Водночас, батькам дозволяється відвідувати тимчасово вилучених дітей. Доступ до Кризових Центрів зазвичай здійснюється через соціальних працівників регіональних відділень з питань соціальної роботи з сім’ями або через поліцію.

Кризові Центри відповідають за дітей та молодь з неавстрійським громадянством, зокрема без постійного місця проживання в Австрії, а також за дітей та молодь без супроводу батьків.

Інформація щодо розташування регіональних кризових центрів у м.Відень міститься за посиланням.

З метою отримання юридичних консультацій громадяни України мають можливість звертатися до таких установ і організацій:

- Австрійська асоціація адвокатів (ÖRAK

- Федеральне агентство з догляду та підтримки (BBU) Гаряча лінія: +43 1 2676 870 9460 (24/7)

-   Diakonie 

-  Caritas  тел. +43 5 1776 380 (понеділок – п’ятниця з 9:00 до 13:00).