Що варто знати про перехід країн Європи на зимовий час

Українці в країнах Балтії отримають додаткову годину сну, але сам перехід несе великі енергетичні ризики.

Що варто знати про перехід країн Європи на зимовий час

Заощадження енергоресурсів нині питанням номер один – як для воюючої України, так і для країн ЄС, що її підтримують. Зараз, на тлі російського вторгнення в Україну та енергетичної кризи, додався новий аргумент: переведення стрілок восени може збільшувати попит на пальне, повідомляє Bloomberg.

Утім, країни ЄС готуються до переходу на зимовий час, адже рішення Європарламенту про те, що країни самостійно мають визначитися на якому часі жити з березня 2021 року, так і не було втілене. Чому це було актуальним для ЄС, а тепер гальмується? Європейцям не подобалося постійно переводити годинники туди-сюди: приміром, 56% жителів Латвії у віці від 18 до 55 років заявили, що зміна часу на годину вперед чи назад негативно впливає на їх самопочуття та здоров’я. Тож голосування в Європарламенті у лютому 2019 року зняло синхронізацію часу між країнами ЄС і дало дозвіл урядам діяти самостійно у цьому питанні.

Але країни Балтії вирішили домовитись принаймні між собою. Латвія і Литва віддали перевагу літньому часу. Так само хотіла б вчинити Естонія, але Фінляндія, розташована в одному часовому поясі з Естонією, віддала перевагу зимовому часу. Домовитися поки не вдалося. До того ж, два роки були витрачені на боротьбу з пандемією, а 2022-ий фактично розпочався з акту агресії РФ відносно України. Для ЄС це зумовило окрім воєнної допомоги, введення санкцій проти РФ і прийому біженців з України, а ще потребу відмови від російських енергоресурсів і жорсткі заходи економії світла.

Отже, у Латвії продовжує діяти ухвалений у 1981 році порядок – мешканці живуть за літнім часом з останньої неділі березня до останньої неділі жовтня. Тож у ніч з суботи 29 жовтня на неділю, 30 жовтня, о 4 годині у Латвії закінчиться літній час. Так само відбуватиметься у Литві, Естонії. Українцям, що знайшли тимчасовий захист в цих країнах, не варто турбуватися: пристрої з доступом до інтернету (смартфони чи ноутбуки) автоматично переведуть час, необхідно лише прослідкувати за наручними годинниками. Цієї неділі для сну буде на 1 годину більше, адже стрілки переводяться на годину назад. Для мешканців Балтії це приємний бонус, адже природа вже не радує теплом і барвами бабиного літа, і все більше хочеться залишатися під ковдрою, аніж виходити на дощ і мряку.

При переході на зимовий час, Україна і країни Балтії так само залишатимуться в одному часовому поясі, тобто між ними не буде різниці в часі. Польща і Україна після переходу на зимовий час зберігатимуть різницю в часі в одну годину. До речі, переведення годинників у 2022 році відбувається у країнах ЄС, в Ізраїлі, Ірані, Австралії, Мексиці, Великобританії, США, Канаді. А завершиться зимовий час 26 березня 2023 року.