У чеських школах бракує місць для українських дітей – батькам можуть не продовжити візу

Для 200 українських учнів та дошкільнят в Пардубіце наразі виходом є хіба що адаптаційні групи та освітні гуртки.

У чеських школах бракує місць для українських дітей – батькам можуть не продовжити візу

Дитячі садки та початкові школи в чеському місті Пардубіце переповнені і не можуть більше приймати дітей з України. За даними мерії, у школах міста навчається 450 українських дітей, ще 200 потребуватимуть місця у школах. Тому місто підтримає приватну ініціативу, яка організовує адаптаційні групи. У них діти вивчають, зокрема, чеську мову, заявив заступник мера Якуб Рихтецький, якого цитує blesk.cz.

У міських загальноосвітніх школах – біля сотні заявників з України. Так само і у дитсадках. Але прийняти 200 дітей вони вже не можуть, бо заповнені. Приватні школи також не мають місця. Частково попит може задовольнити товариство «Левінек», яке має місце для 80 дітей в адаптаційній групі. Вона призначена для дошкільного та шкільного віку, сказав Рихтецький.

Можуть не продовжити візу

«Школи не мають можливостей прийняти дітей. Ми намагалися попередити Міністерство освіти, що матерям, чиї діти не дотримуються обов’язку відвідування школи, можуть не продовжити дозвіл на перебування на території Чеської Республіки», – додав Рихтецький. За його словами, виходом є варіант, коли діти будуть зараховані до шкіл, але навчатимуться в адаптаційних групах. «Вони ходили б у школи на тестування, що є певною моделлю, яка була б життєздатною», — сказав він.

Водночас місто хоче створити громадський центр на вулиці Гусовій, де знаходиться міський гуртожиток з відремонтованими квартирами. Зараз там живуть українські біженці. Міськрада звернеться по державну дотацію у розмірі майже мільйон чеських крон. «Гроші підуть на дозвілля, допомогу в репетиторстві, профілактичну діяльність на місці. Працюватимуть два лектори», – сказав Рихтецький.