У Чехії порівняно з минулим роком зросла злочинність

Більшість зареєстрованих злочинів були злочинами проти власності.

У Чехії порівняно з минулим роком зросла злочинність

У Чехії зросла злочинність. Якщо минулого року з початку січня до кінця листопада поліція зафіксувала 142 492 злочини, то цього року їх було 170 096. Це випливає з поліцейської статистики. Однак це менше, ніж за той же період 2019 року, коли поліція зареєструвала понад 185 тисяч злочинів. Наступного року вибухнула пандемія covid-19, тому падіння злочинності у 2020 та 2021 роках могло бути пов'язане, наприклад, з антикоронавірусними заходами та з меншою кількістю туристів у країні.

Співробітники поліції у всіх категоріях зафіксували зростання порівняно з минулим роком. Більшість зареєстрованих злочинів були злочинами проти власності. Цього року за 11 місяців поліція зареєструвала 92 337 злочинів, що майже на 21 тис. більше, ніж торік. Поліція зазначає зростання крадіжок та крадіжок із зломом. Щодо економічних злочинів то збільшення склало 1500 злочинів до 13 009.

Також збільшилась кількість насильницьких злочинів. Якщо минулого року в цій категорії слідчі до листопада розкрили 11 239 злочинів, то цього року їх було 12 369. Відбулося значне зростання вбивств, за статистикою цього року їх було 150, а до листопада 2021 - 98. 

Як і минулого року, причиною більшості вбивств є особисті стосунки.

Минулорічна кількість вбивств була перевищена вже у вересні. Президія поліції заявила тоді, що за цим не можна побачити жодного конкретного соціального явища. За її словами, вбивства мають оцінюватись у кожному конкретному випадку. Однак у минулому та позаминулому роках злочинність, у тому числі вбивства, знизилася в основному за рахунок заходів щодо боротьби з поширенням епідемії covid-19.

За статистикою, цього року поліція зареєструвала 77 вбивств на ґрунті особистих відносин. На даний момент вони розкрили 65 із них. Вони також зафіксували п'ять убивств з метою пограбування, три на сексуальному ґрунті та чотири замовні вбивства. Інші 61 вбивство мали мотиви, які поліцейські статистики не віднесли до жодної з цих категорій.

Як і в попередні роки, розкриття злочинної діяльності становило близько 45%, за 11 місяців цього року поліція розкрила майже 75 тис. злочинів. Криміналісти, як і раніше, найкраще розкривали вбивства.