У чому плюси та мінуси проживання у Чехії

Згідно з Індексом добробуту, за якістю життя Чехія посідає 13-те місце серед країн Європейського Союзу.

У чому плюси та мінуси проживання у Чехії

Згідно з Індексом добробуту, за якістю життя Чехія посідає 13-те місце серед  країн Європейського Союзу. З посткомуністичних держав Чехія має мало не найкращі показники, але радіти рано — наприклад, Скандинавія пішла далеко вперед. У чому чехи молодці, а в чому - не дуже, пише 420on.cz .

Згідно з індексом добробуту, який оцінює якість життя, Чехія займає тринадцяте місце у ЄС. Здебільшого чехів «просунула вгору за списком» чудова статистика в галузі охорони здоров'я та безпеки. Однак якість довкілля та погана доступність житла, на жаль, тягнуть Чехію вниз.

Рейтинг «Індекс добробуту» був підготовлений Česká spořitelna та порталом «Європа в даних». Протягом року, крім макроекономічних даних, вони досліджували низку інших аспектів повсякденного життя чехів та порівняли їх із тим, як живуть інші громадяни Євросоюзу.

Лідирують скандинавські країни — Швеція на першому місці, недалеко пішли Данія та Фінляндія. Греція знаходиться у самому низу списку.

Перший із десяти критеріїв, за допомогою яких Індекс добробуту оцінював якість життя в Чеській Республіці, стосувався загального стану чеської економіки. Індекс оцінив його як дев'яте найкраще в ЄС через високу складність економіки. Цей показник означає складність виробничої структури країни шляхом об'єднання інформації про різноманітність експорту країни та повсюдність її продуктів (кількість країн, що експортують цей продукт).

З точки зору економічної складності, Чехія знаходиться на другому місці в ЄС, і це дуже хороший показник навіть у світовому масштабі, де Чехія займає восьме місце. Співвідношення державного боргу до ВВП показало також непогані результати.

Однак область, у якій Чехія відстає, — рівень доданої вартості експорту, тому Чехію часто називають «складальним заводом Європи». Про це також свідчить частка валового внутрішнього продукту та валового національного доходу.

Пустеля серед Європи

У підході до довкілля та його нинішнього стану у Чехії є проблеми. За двома показниками у цій галузі країна посідає останнє місце у Європейському союзі. Частка земель, порушених посухою, у Чеській Республіці найвища у всьому ЄС. У Чехії також висока частка викидів парникових газів на людину. Чеські ліси, масово уражені короїдом, більше не в змозі якісно очищати повітря. Ці факти насамперед відкинули Чехію на 23 місце в екологічному порівнянні. Тим більше дивно, що країна інвестує в охорону навколишнього середовища чи не найбільше відносно ВВП серед країн ЄС.

Неможливо купити собі житло

Чехія опинилася наприкінці списку з погляду ситуації із житлом. З одного боку, житло середньостатистичного чеха доволі високої якості, проте при покупці нового будинку чи квартири виникає важлива проблема.

Це пояснюється тривалістю будівництва, ціною новобудов, невеликою кількістю будинків та квартир на тисячу мешканців та високою вартістю житла. Всі ці обставини призводять до того, що на купівлю нової квартири в цій країні йде 15,5 річної зарплати. Це найгірший результат у всьому ЄС.

Багато лікарів – мало злочинців

Однак серед десяти основних категорій, оцінюваних Індексом добробуту, були і сфери життя, в яких Чехія досягла успіху на рівні вище середнього. В основному це доступність охорони здоров'я та низький рівень злочинності, що робить Чехію гарним місцем для життя. Наприклад, лише 0,3% населення не можуть дозволити собі медичне обслуговування через своє фінансове становище, громадяни живуть краще лише у чотирьох країнах ЄС.

Втім, фізичне здоров'я чехів не відповідає доступності медичного обслуговування. У цьому плані, на жаль, чехи знову наприкінці рейтингу.

Першою причиною, через яку чехи посідають 18 місце з 27 країн, насамперед є ожиріння. А якщо взяти до уваги надмірну вагу, яка поєднує у собі стадії ожиріння та близькі до цього стани, країна опускається на передостаннє місце у Європейському союзі.