У Литві українці стають жертвами шахраїв

Приїжджих атакують дзвінками доти, доки хтось із них не продиктує коди підключення до банківського рахунку. А декому доводиться вислуховувати й образи.

У Литві українці стають жертвами шахраїв

Українці, які втекли до Литви від війни в Україні, теж стають жертвами шахраїв. Приїжджих атакують дзвінками доти, доки хтось із них не продиктує коди підключення до банківського рахунку. А декому доводиться вислуховувати і образи, повідомляють місцеві ЗМІ .

Громадяни України не вміють читати повідомлення литовською мовою, тому інформацію шукають у соціальних мережах, де нею українською чи російською мовами діляться їхні співгромадяни.

Українка, яка розповіла в соціальній мережі про інцидент, що стався з нею, звернулася до своїх земляків, закликавши їх бути пильними.

«Зателефонували шахраї, представилися співробітниками банку «Swedbank», сказали, що хтось намагався зняти з мого рахунку якусь суму грошей і вони його заблокували. А потім витягли інформацію про суму, яка зберігалася на картці», – розповіла жінка.

Під час телефонної розмови злочинці, які представилися співробітниками банку, намагалися вивідати дані підключення до рахунку.

«Коли я відмовилася відповідати, тон цього співробітника одразу змінився, він став мені погрожувати блокуванням карток, судами», – продовжує українка.

На пост жінки відгукнулися й інші українці. Одна з коментаторів розповіла, що хтось телефоном спілкувався з нею дуже грубо.

Приїжджі застерігають одне одного, закликають у жодному разі не диктувати жодних даних про свої банківські рахунки

«Максимум, що можна назвати, то це номер рахунку, якщо це дійсно необхідно. Співробітники банку ніколи так не діють, вони ніколи не дзвонять людям», – написав інший користувач соціальних мереж.

Ще одна українка розповіла, що шахраї зателефонували їй, коли вона була в Україні.

«Але мені дзвонили з литовського номера на мій литовський номер. Хоча зараз я перебуваю в Україні», – дивується жінка.

За словами українців, шахраї починають розмову литовською чи англійською мовою, але швидко переходять російською.

Ще одна жінка повідомила, що шахраї спілкувалися з нею навіть українською.

А от українка Світлана була вражена, коли до неї шахраї звернулися наґім'я.яя

«Хтось зламав базу даних банку чи продав її?» – запитує жінка, якій після розмови зі злочинцем ще тричі дзвонили з різних литовських номерів.

Адміністрація банку "Swedbank" попереджає клієнтів про атаки шахраїв.

«Ми відзначаємо новий спосіб шахрайства, коли злочинці, зателефонувавши та представившись співробітниками банку, під час розмови надсилають на мобільні пристрої автоматичні підтвердження у вигляді СМС-повідомлень. Шахраї, прикриваючись ними, намагаються створити враження, що вони справді дзвонять із банку та пропонують вирішити уявну проблему. Переважна більшість цих дзвінків відбувається російською мовою», – наголосили представники банку.

При цьому співробітники банку постійно нагадують, що вони ніколи не дзвонять і не просять повідомити коди підключення до інтернет-банку, паролі, ПІН-коди та іншу особисту інформацію. Крім того, важливо пам'ятати, що банк не надсилає СМС-повідомлення з посиланнями.

Представники банку просять не переходити за посиланнями у повідомленнях та не підтверджувати жодних операцій, якщо вони не були ініційовані самими клієнтами.