У Польща фірма заробила мільйони на біженцях з України

Аферисти вдвічі завищували кількість українців, розміщених у варшавському центрі Expo. Однак і після викриття державні гроші продовжують текти до них.

У Польща фірма заробила мільйони на біженцях з України

Журналісти програми "Держава в державі" ("Państwo w Panstwie") телеканалу Polsat напали на слід організованої групи, яка незаконно заробляє на українських біженцях. Коли воєвода виявив, що вони вдвічі завищують кількість біженців, розміщених у варшавському виставковому центрі Expo, він припинив співпрацю з ними. Проте, як виявилось, державні гроші продовжують текти до них широким потоком.

У червні у ЗМІ пройшла інформація про припинення фінансування Мазовецьким воєводою одного з найбільших польських центрів допомоги біженцям з України, розташованого у будівлі GlobalExpo на вулиці Модлинській.

Офіційною причиною стали порушення, виявлені чиновниками воєводського управління під час двох перевірок, проведених якраз у червні. Йшлося, зокрема, про завищення вдвічі кількості ліжок для біженців. У ході перевірок замість двох тисяч біженців було виявлено трохи більше тисячі.

"Сім'я Б. вигадала черговий спосіб заробити гроші. Вона вирішила скористатися щедрістю польської держави. Планувалося за допомогою цієї нерухомості вимагати гроші з державного та місцевого бюджетів, розміщуючи біженців з України та отримуючи на них субсидії, – каже юрист, голова правління фірми зі стягнення боргів Марцін Гінель.

Щоправда, після перевірки сімейство скоректувало свої звіти та отримало виплати, виходячи з фактичної кількості біженців, проте, якою була ситуація у березні, квітні та травні, коли перевірки не проводилися, невідомо. Вигоду нескладно підрахувати: з огляду на те, що спочатку за ніч перебування однієї людини виплачувалося майже 100 злотих, а потім приблизно 50 злотих, дохід може становити мільйони злотих.

Крім того, з'ясувалося, що це сімейна фірма, яка підписала договір із воєводою, не має права розпоряджатися нерухомістю, в якій було організовано допомогу біженцям. Будівля насправді належить іншій компанії, заборгованість якої перед десятками організацій, зокрема державних, сягає 130 мільйонів злотих.

З інформації, що потрапила у розпорядження репортера "Держави в державі" Агнешки Залевської, випливає, що після завершення співпраці з воєводою державні гроші все одно продовжують широким потоком надходити компанії, яка управляє об'єктом. Як виявилось, вона подала заявку на фінансування адміністрації варшавського району Бялоленка. З червня (коли було розірвано договір із воєводою) до кінця жовтня Білолінський район виплатив компанії понад 2 мільйони злотих.