У Польщі можуть оштрафувати за збір чорниці

Збирати ягоди в державних лісах цілком законно, от в національних парках чи заповідниках – ні.

У Польщі можуть оштрафувати за збір чорниці

Ягідний сезон у розпалі, але через травневі заморозки та посуху чорниці небагато. Це безпосередньо впливає на їх ціну. Вартість цих ягід на базарах і в магазинах Польщі досить висока, подекуди доведеться заплатити до 60 злотих. Тому, щоб заощадити, у лісах з’являється все більше любителів ягід. Однак неправильний збір може призвести до високого штрафу.

Чорниця росте по всій Польщі, незалежно від типу лісу, зустрічаються також на торфовищах і лісових галявинах. Варто пам’ятати, що збирати ягоди в державних лісах цілком законно, от в національних парках чи заповідниках – ні. Порушення цього положення тягне за собою штраф. У цьому випадку йдеться про покарання до 250 злотих.

Деякі способи збору ягід також заборонені в Польщі. Ягоди можна збирати руками, а заготівля за допомогою будь-яких типів збирачів і гребінців є незаконною. За використання таких помічників також загрожує штраф у розмірі 250 злотих. А штраф за використання великих приладів для збору зростає до 500 злотих, оскільки таке знаряддя часто пошкоджує рослини.