Українці можуть претендувати на бюджетні місця у державних вишах Латвії

Відмовити немають права.

Українці можуть претендувати на бюджетні місця у державних вишах Латвії

На бюджетні місця у державних вишах Латвії можуть претендувати жителі України зі статусом міжнародного захисту, повідомили агентству LETA у Бюро омбудсмена.

Омбудсмен посилається на випадок, коли громадянці України зі статусом міжнародного захисту було відмовлено у бюджетному місці в одному з латвійських вишів, яке фінансується з держбюджету. Відмова була обґрунтована тим, що випускниця є громадянкою України, тобто іноземцем, хоча вона успішно склала державні централізовані іспити.

Омбудсмен зазначив, що Закон "Про підтримку громадянських мешканців України" передбачає виняток із загального порядку, встановленого Законом "Про вищі школи" для громадян України та членів їх сімей, які не можуть повернутися до своєї країни громадянства та набули статусу міжнародного захисту в Латвії. Закон, серед іншого, передбачає, що навчальні заклади чи коледжі у межах свого фінансування мають право надавати знижки на оплату навчання громадянам України, також громадяни України мають право претендувати на місце, що фінансується з державного бюджету, у конкурсному порядку.