Українці не можуть знайти роботу в Литві через незнання мови

62 відсотки українців називають мовний бар'єр однією з головних перешкод під час пошуку роботи.

Українці не можуть знайти роботу в Литві через незнання мови

Більшість українських біженців мають труднощі з пошуком роботи в Литві через мовний бар'єр, повідомляє Вільнюське бюро Міжнародної організації міграції ("МОМ Литва").

Голова бюро МОМ у Литві Ейтвідас Бінгяліс заявив, що 62 відсотки опитаних українців називають мовний бар'єр однією з головних перешкод під час пошуку роботи.

"Очевидно, що чим довше українці живуть у Литві, тим більше їм потрібно інтегруватися та добиватися своїх цілей тут, а мова є однією з найважливіших речей. І якщо у першій половині минулого року лише вісім відсотків респондентів говорили про необхідність вивчити литовську мову, то в цього року їхня кількість зросла до 43 відсотків", - сказав він. Крім того, найважливішими потребами українських біженців у Литві є фінансова стабільність та робота. Дані опитування показують, що 45 відсотків українців працевлаштовані, ще 15 відсотків є самозайнятими, тоді як решта шукає роботу.

Іншими перешкодами для працевлаштування українці називають стан здоров'я та сімейні обставини (по 20 відсотків респондентів).

Основними потребами українських біженців у Литві також є фінансова підтримка (60 відсотків), мовні курси (43 відсотки), працевлаштування (36 відсотків), медичні послуги (34 відсотки), а також довгострокове проживання (25 відсотків).

Зазначається, що протягом найближчих півроку 79 відсотків українських біженців мають намір залишитися в Литві, тоді як 20 відсотків не впевнені у своїх планах. При цьому лише один відсоток опитаних планує виїхати у найближчі півроку.

При цьому в довгостроковій перспективі 71 відсоток українських біженців готові повернутись на батьківщину, коли це буде безпечно, тоді як 12 відсотків ще не визначилися зі своїм рішенням.

За даними організації, всього з початку війни в Україні до Литви прибуло майже 87 тисяч українців.