Українці у Польщі можуть отримати 500 злотих за свою історію

Це шанс бути почутим та зрозумілим, а також поділитися своєю історією із широкою аудиторією.

Українці у Польщі можуть отримати 500 злотих за свою історію

Польські суспільні дебати часто розглядають біженців як тему для обговорення, але рідко надають їм можливість розповісти про свій досвід та історію. Журнал „Kontakt” реагує на цей недолік за допомогою проекту „Щоденники біженців”, мета якого – дати можливість висловитися тим, хто постраждав від міграційної кризи.

Наразі йде набір учасників для другого випуску „Щоденників біженців”. Біженці, які живуть у Польщі, мають можливість поділитися своїм досвідом, який може набувати різних форм – від   щоденників та мемуарів до звітів, віршів, ілюстрацій та фотографій. Важливим елементом є щирість та справжність матеріалів, що дозволить нам краще зрозуміти долю цих людей.

Правила участі у проекті

Кожен біженець, який проживає в Польщі, може представити одну роботу в журнал Kontakt, обсяг якої не повинен перевищувати 40 тисяч знаків чи 30 МБ у разі візуальних файлів. Роботи можуть бути представлені до 15 серпня 2024 року. Роботи можуть бути представлені кількома мовами, включаючи польську, англійську, українську, російську, білоруську, арабську, грузинську, в'єтнамську, пушту, курдську, перську, чеченську, хінді, французьку та іспанську.

Призи та публікація

Автори відібраних робіт отримають винагороду у розмірі 500 злотих, а нагороджені роботи отримають додатково не менше 500 злотих. Відібрані роботи будуть опубліковані в книзі, яка з'явиться у продажу з 1 грудня 2024 року. Проектний комітет, до якого входять такі відомі особи, як Агнешка Холланд, Яніна Очойська та доктор Петро Цивіньський, відбере найкращі роботи.

Мета проєкту Щоденники біженців

„Щоденники біженців”покликані пролити світло на справжні історії та досвід біженців, чиї голоси часто залишаються за кадром суспільних дискусій. Завдяки цим мемуарам громадськість має змогу краще зрозуміти труднощі, з якими стикаються ці люди, і побачити їхній внесок у життя громад, у яких вони опинилися. Проєкт також змінює уявлення про біженців, показуючи їх не просто як жертв, а як активних членів суспільства.

Співпраця та підтримка

Проєкт фінансується мерією Варшави за підтримки мережі IKEA в рамках кампанії #ZmieniamyNarracje. З проєктом також співпрацюють такі організації, як Grupa Granica, Chebem i Solą і Центр досліджень міграції Варшавського університету.

Організатори закликають усіх біженців узяти участь у проєкті. Це можливість почути їхні історії та показати громадськості, що біженці – це люди з багатим досвідом та історіями, які варто знати та розуміти. „Щоденники біженців”- це не лише літературний проєкт, а й важлива соціальна ініціатива, що може сприяти більшому співчуттю та солідарності в суспільстві.

Щоб надіслати свою історію, просто заповніть форму, розміщену на сайті журналу. Це шанс бути почутим і зрозумілим, а також поділитися своєю історією з широкою аудиторією.