Українська мова в школах Німеччини: коли і де

На сьогодні свою готовність запровадити українську виявили 24 школи.

Українська мова в школах Німеччини: коли і де

 У школах Гессену запроваджують українську мову як другу іноземну. Це перша федеральна земля Німеччини, яка наважилася на цей крок. Чому влада Гессену прийняла подібне рішення? В яких школах Гессену буде запроваджено українську як другу іноземну і хто матиме право відвідувати заняття? 

Українська мова як друга іноземна – що це означає?

Вивчення мови як іноземної – це специфічна методика. Перш за все вона передбачає вивчення мови з нуля. Тобто з абетки, базових діалогів і фраз тощо. Таким чином, вивчення української мови як другої іноземної у школах Гессену також розпочинатиметься з основ. Адже учнями можуть бути не тільки українці, а й, наприклад, діти зі змішаних сімей, де діти ніколи не розмовляли українською раніше (наприклад, Україна+Грузія). Це можуть бути й європейці, зацікавлені у вивченні мови. 

Як правильно подати заявку?

Розпочати вивчення української мови як другої іноземної з осені 2024 зможуть не всі. Проєкт передбачає лише три групи дітей, які матимуть цю можливість:

– Школярі, які закінчили 6 клас і переходять у 7.

– Школярі, які завершили 8 клас і переходять у 9.

– Школярі, які закінчили 10 клас і переходять в 11.

Учні восьмого класу зможуть приєднатися на ці заняття до сьомого класу. Пропозиція стосується як Realschule, так і гімназій.

Також важливо знати, що не кожна школа Гессену запроваджує подібне навчання. На сьогодні свою готовність виявили лише 24 школи з усієї землі. Це мало. Однак в проєкті зазначено, що перелік шкіл може доповнюватися згодом відповідно до кількості бажаючих. Також дитина має право відвідувати заняття з української як другої іноземної в іншій школі, якщо її навчальний заклад таких уроків не передбачає. Кількість дітей у групі – 10-16. Якщо заявок буде більше, створюватиметься або друга група в цій же школі, або відкриватимуться класи в інших навчальних закладах, яких зараз немає у переліку. Крім того, за необхідності надаватиметься шкільний автобус (у випадку маленьких населених пунктів).

Перелік шкіл Гессену, які запроваджують з осені 2024 українську мову як другу іноземну: