Українські старшокласники не хочуть відвідувати чеські школи

У Чехії в середніх школах навчаються 4,5 тисяч українців, хоча їх могло б бути 26 тисяч.

Українські старшокласники не хочуть відвідувати чеські школи

4,5 тисячі українців зараз навчаються у середніх школах у Чеській Республіці. Однак у цій віковій категорії могло б бути до 26 000 українських учнів. Чому вони не розпочали навчання, ніхто не знає. Невідомо, чи перебувають вони в Чехії досі, пише zoznamzpravy.cz .

З початку російського вторгнення в Україну середні школи прийняли 4523 біженці. Приблизно 400 із них не відвідують заняття. Можливо, вони теж повернулися до України.

«У зв'язку з тим, що навчання у середніх школах у Чеській Республіці не є обов'язковим, ми не плануємо звертатися до них із пропозицією місць. Ми знаємо з практики, що багато хто обирає шлях дистанційного навчання в Україні, щоб закінчити 10-й чи 11-й клас», — каже Хелена Фрінтова, прес-секретар адміністрації міста Пльзень.

Більшість регіонів не збираються шукати українських старшокласників на своїй території та спонукати їх до навчання. Відповідальність, згідно з місцевими органами влади, лежить на міністерствах освіти та праці. Однак Зузана Рамайзлова з організації People in Need не погоджується з таким підходом. За її словами, необхідно старанно шукати тих, хто не подавав документи до чеських загальноосвітніх шкіл.

Чехія не має уявлення, скільки зараз на її території українських біженців, включаючи тих, хто міг би навчатися в середніх школах. Згідно зі статистикою МВС на 3 жовтня, у країні може перебувати до 26 тисяч неповнолітніх віком від 15 до 18 років, якщо рахувати всіх тих, хто отримав посвідку на проживання з 24 лютого. Проте значна їх частина вже залишила Чехію.

Згідно з опитуванням, проведеним PAQ Research у червні, чверть 16-17-річних підлітків-біженців відвідують чеські середні школи. На основі цих даних можна припустити, що без чеської освіти залишаються близько 12 400 біженців віком від 15 до 18 років.

Експерти попереджають, що в Чехії може виникнути втрачене покоління молодих людей, які не будуть належним чином вивчати чеську мову та отримають лише базову освіту.