В яких країнах Європи найчистіші водойми

Перше місце в рейтингу за часткою об'єктів із відмінною якістю води зайняв Кіпр.

В яких країнах Європи найчистіші водойми

Кіпр посів перше місце в рейтингу "Якість води для купання в Європі", опублікованому Європейським агентством з навколишнього середовища (EEA).

Дослідження, проведене EEA спільно з Європейською комісією, охоплювало 22 081 об'єкт у всіх державах-членах Євросоюзу, а також у Албанії та Швейцарії. Оцінювалося як якість води на морських узбережжях, і у внутрішніх водоймах.

Дослідники розділили всі досліджені об'єкти на чотири категорії, що відповідають відмінному, гарному, достатньому та поганому якості води. Відмінний рейтинг означає, що якість води відповідає найвищим стандартам чистоти та безпеки, що робить її ідеальною для купання та інших видів відпочинку.

Перше місце в рейтингу за часткою об'єктів із відмінною якістю води зайняв Кіпр - вона склала 97.6%. До топ-5 рейтингу також увійшли Австрія, Хорватія, Греція та Болгарія – у них ця частка знаходиться в межах між 94.8% та 96.9%. При цьому якщо зважати тільки на якість води на морському узбережжі, то перше місце з результатом у 99.1% отримала Хорватія. Слідом за нею розташувалися Кіпр, Греція та Словенія. Останні місця в обох варіантах рейтингу зайняла Албанія.