Як не стати жертвою шахраїв, коли шукаєш роботу за кордоном

Наразі процес працевлаштування у країнах ЄС дуже спрощений та не потребує жодних додаткових оплат.

Як не стати жертвою шахраїв, коли шукаєш роботу за кордоном

Багато українців наразі шукають роботу за кордоном, однак підбираючи найбільш вигідну пропозицію легко можна стати жертвою шахраїв. Минулого тижня у Києві затримали групу людей, які пропонували послуги працевлаштування за кордоном, але натомість привласнювали кошти українці. Усього шахраї заробили близько 10 мільйонів гривень, повідомляє visitukraine.

Найбільш популярні дві схеми обману:

   • шахраї просять сплатити кошти за оформлення документів, однак після отримання оплати перестають виходити на зв'язок;

    • допомагають переїхати до країн ЄС, а після приїзду пропонують роботу з гіршими умовами працевлаштування. 

Що має насторожити?

Щоб не стати жертвою однією з цих схем варто знати, що наразі процес працевлаштування у країнах ЄС дуже спрощений та не потребує жодних додаткових оплат. Наприклад, якщо Ви шукаєте роботу у Польщі – вартість запрошення становить 100 злотих (близько 700 гривень), також деякі роботодавці можуть запросити залог у розмірі 50 злотих, який повернуть Вам після 1 місяця роботи. Якщо посередник просить Вас сплатити більше цієї суми – це має Вас насторожити. 

Також уважно ставтесь до оформлення трудової візи. Якщо Вам пропонують роботу у Німеччині, то не можна оформлювати польську трудову візу. Такі дії від посередника можуть означати, що після прибуття у ЄС Ви будете працювати зовсім не на тій роботі, куди Вас запрошували. 

Найголовніше, якщо запропоновані умови роботи або оплата значно вищі від середньої ринкової та посередник просить великі кошти за працевлаштування – велика ймовірність обману. 

Що ще варто перевірити?

Перш за все перевірте інформацію про посередників – знайдіть компанію в Інтернеті, почитайте відгуки, спитайте у знайомих. Чим більше Ви знайдете інформації, тим важче буде Вас обдурити. Перевірте компанію у судовому та юридичному реєстрах. Так само слід перевірити й організацію куди Вам запропонують працевлаштування. 

Найбільш дієвий та безпечний спосіб знайти роботу за кордоном – це звернутися до центрів зайнятості у населених пунктах країн ЄС або ж шукати роботу самостійно. Не варто боятись їхати без роботи, адже наразі багато держав Європи підтримують українців, надають безкоштовне житло та фінансову допомогу, що надасть Вам змогу спокійно підшукати достойну роботу.