Як правильно купити віньєтку для авто в Чехії

Найзручніший спосіб купити чеську віньєтку – це офіційний державний електронний магазин edalnice.cz.

Як правильно купити віньєтку для авто в Чехії

Багато українців зараз пересуваються Європою на автомобілі. Якщо вони хочуть не просто насолоджуватися краєвидами, проїжджаючи окружними дорогами, а й трохи поспішають, їм знадобиться віньєтка. Ось кілька порад щодо того, як уникнути штрафів і як правильно придбати віньєтку в Чехії, заснованих на рекомендаціях Центру транспортних інформаційних систем місцевого Міністерства транспорту.

Купуйте віньєтки онлайн

Найзручніший спосіб купити чеську віньєтку – це офіційний державний електронний магазин edalnice.cz. Просто сплатіть покупку карткою, і віньєтка відразу ж стане активною. Це швидко та безпечно. Також є автозаправні станції EuroOil та відділення Чеської пошти, де ви можете заплатити готівкою або кіоски самообслуговування на прикордонних переходах.

Виправлення даних протягом 15 хвилин

Коли ви купуєте марку у відділеннях Чеської пошти та EuroOil, у вас є 15 хвилин, щоб виправити невірно введені дані. Це можна зробити в місці придбання при пред'явленні чека.

Стережіться сайтів з непотрібними комісіями

Завжди перевіряйте, що ви робите покупки на сайті edalnice.cz. Покупки на інших сайтах можуть означати вищі збори та ризик неправомірного використання ваших даних.

Плануйте заздалегідь

Ви можете купити віньєтку за 30 днів до її початку. Тож не доведеться чекати до останньої хвилини. Якщо ви платите банківським переказом, розраховуйте, що віньєтка буде дійсна через три-п'ять днів, коли надійдуть гроші.

Виправлення номерного знаку

Якщо при покупці в інтернет-магазині ви припустилися помилки в номерному знаку, ви можете виправити до двох символів і країну реєстрації автомобіля, навіть у той час, коли дія електронної віньєтки вже почалася. Просто введіть код авторизації із чека на сайті edalnice.cz. Виправити можна лише один раз.

Перевірка часу дії віньєтки

Не впевнені, чи дійсна ваша віньєтка? Просто введіть номер вашого автомобіля та державу реєстрації на сайті edalnice.cz, щоб дізнатися про це негайно.

Безкоштовні трейлери та мотоцикли

Якщо ви подорожуєте з трейлером чи причепом, ви нічого не платите додатково. Вам потрібна тільки віньєтка для автомобіля масою до 3,5 тонни, що буксирує караван або причіп. Мотоциклісти можуть користуватися автомагістралями безкоштовно, для них нічого не зміниться.

Одноденна віньєтка

З березня цього року ви можете купити одноденну електронну віньєтку, яка дійсна до півночі того дня, у який вона була куплена. Аналогічно, одноденна віньєтка у Хорватії чи Словаччині дійсна лише до півночі цього дня, тобто не протягом 24 годин.

Віньєтки для інших країн

Вам потрібна віньєтка для сусідніх країн? На сайті edalnice.cz ви знайдете вказівник з посиланнями на офіційні електронні магазини Австрії, Словенії, Словаччини, Угорщини та Швейцарії. Ви зможете уникнути покупок на неофіційних сайтах із високою комісією. Пам'ятайте, що водій, виявлений системою на платній автомагістралі без діючої електронної віньєтки, може бути оштрафований на суму до 20 000 крон. В Австрії, наприклад, за їзду без віньєтки зазвичай штрафують на 120 євро.