З собакою до Словаччини: що потрібно знати власникам

Правила ввозу тварин та про нюанси, до яких потрібно бути готовим після приїзду.

З собакою до Словаччини: що потрібно знати власникам

Після початку повномасштабного вторгнення багато українців переїхали до Словаччини разом з домашніми улюбленцями. У перші місяці Словаччина пом’якшила правила перетину кордону для тварин з України, усі необхідні документи та вакцинації можна було зробити вже після переїзду.

Проте з 21 грудня 2022 року знову почали діяти загальні правила ввезення до ЄС тварин з третіх країн. Зараз для хатнього улюбленця потрібно зробити чипування, вакцинацію проти сказу, тести тощо.

Ті українці, які вивезли песиків до Словаччини, безумовно помітили, що тут дещо інакше ставляться до тварин. Перше, що впадає в очі - відсутність безпритульних собак та котів на вулицях і водночас порівняно велика кількість людей з собаками, часто мішаної породи.

Реєстрація домашнього улюбленця

Песик або кішка може знаходитися в країні протягом 90 днів, а потім потрібно зареєструвати тваринку в місцевому уряді (miestny úrad) району, де проживає власник. З собою потрібно мати:

  • Ветеринарний паспорт тварини з відмітками про вакцинацію;
  • Закордонний паспорт;
  • Документ про надання тимчасового прихистку.

Після заповнення короткої анкети власнику видадуть спеціальний жетон, який є доказом реєстрації домашнього улюбленця. Під час вигулу собаки жетон краще тримати при собі, адже в разі перевірки поліцією за відсутності жетона можна отримати штраф у розмірі від 5 до 3000 євро. Якщо господарі вирішили переїхати в інше місто або район, процедуру реєстрації доведеться повторити.

Також в Словаччині існує податок на утримання собаки, який потрібно сплачувати в місцевому уряді раз на рік. Зараз особам, які мають тимчасовий прихисток, цей податок платити не потрібно, але в майбутньому це може змінитися. Розмір цього податку відрізняється не лише у містах країни, він різний навіть в окремих районах Братислави. Детально з розміром податку та іншою інформацією стосовно реєстрації тварини можна ознайомитися тут.

Що стосується Братислави, то на сайті уряду свого району можна дізнатися ще багато корисної інформації - зокрема, щодо розташування спеціальних майданчиків для вигулу собак, яких достатньо в кожному районі столиці.

Ці майданчики не лише огородженні щільним парканом, а й зазвичай мають спеціальні снаряди для тренувань, тож песик під час прогулянки має можливість вивчити нові команди й цікаво провести час. А ще такі місця дуже сприяють соціалізації, адже собаки спілкуються між собою та з іншими людьми.

Також іноді на Miestny úrad пропонують безплатний вишкіл для песиків. Детальну інформацію про це потрібно шукати на сайті установи.

На що ще йдуть кошти з податків? Звичайно, на пакетики для екскрементів, які можна знайти по всьому місту. Зазвичай їх вішають на спеціальній стійці біля смітника, і кожен власник собаки може скористатися пакетиком за потреби, якщо не має власного - адже прибирати за улюбленцем є прямим обов'язком людини, прописаним в законі. Штраф за порушення цього правила - 65 євро.

Чи всюди вас пустять разом з собакою

"Нам живеться цілком комфортно попри досить велику кількість заборон щодо того, куди можна та не можна ходити з собакою", - зазначила Ірина Трушевська, українка, яка чотири роки живе в Словаччині разом з пуделем Артемоном, - "Але більшою проблемою є те, що власники не прибирають за своїми улюбленцями".

Жінка часто бере собаку з собою до офісу, адже в Словаччині поширена практика ходити на роботу разом із тваринами: за законом з 2018 року песик вважається не предметом власності, а особистістю, яка потребує відповідного ставлення.

А ще з тваринами можна заходити до торговельних центрів та більшості ресторанів. У магазинах та закладах харчування часто можна побачити миски з водою, а в кав’ярнях Starbucks навіть пропонують спеціальне частування для песиків - збиті вершки без цукру (šlahačka). Воно безплатне - адже песики не мають власних грошей.

Водночас існує багато місць, куди з собакою не пускають. Це рекреаційні зони (Златі Пески/Zlaté Piesky, озеро Кухайда/Kuchajda та інші), історичні пам'ятки (Братиславський Град, замок Девін тощо), дитячі майданчики. Тож треба уважно дивитися на попереджувальні знаки, аби уникнути проблем з поліцією.

У Братиславі існують також місця, де можна відпускати собаку з повідця - здебільшого це парки та зелені зони. Вони позначені спеціальними вказівниками. Але в переважній більшості локацій тваринку потрібно тримати на повідці.

Щодо поїздок в громадському транспорті, на сайті компанії зазначено, що пес має бути в спеціальній переносці або ж в наморднику - проте, на практиці часто можна зустріти ситуації, коли це правило ігнорується.

А от з міжміськими перевезеннями ситуація складніша.

"Ми подорожували разом кілька разів" , - розповідає Трушевська, - "Але поїздки з собачкою - справа дуже індивідуальна, адже деякі пси добре виховані, а інші ні. Автомобілем подорожувати з собакою легко, не існує ніяких спеціальних законів, що регулюють правила таких перевезень. В поїздах пес має знаходитися в закритому контейнері або сумці. І, наскільки мені відомо, в першому класі з собакою їздити не можна".

Дійсно, під час поїздки потягом тварина має постійно знаходитися в переносці, їздити тільки другим класом, а вартість квитка для неї становить 5 євро. І це єдина опція для мандрівників, у яких немає авто, адже автобусом тварин перевозити не можна.

Єдине включення пропонує компанія Slovak Lines, де на чотирьох закордонних рейсах дозволено перевозити тварин у закритих переносках. Це рейси до Відня, Швехата, Будапешта та Хайнбурга.

Вакцинація та ветеринарний догляд

У Словаччині, як і в більшості країн, існують обов’язкові та необов’язкові вакцинації для домашніх улюбленців. Головна вакцина - це щеплення від сказу. Попри те, що Словаччина входить до переліку країн, де ця хвороба відсутня, щеплення потрібно робити кожні три роки. Також до переліку необхідних вакцин входять щеплення від:

  • Лептоспірозу;
  • Парвовірусу;
  • Чумки;
  • Інфекційного гепатиту.

З детальним переліком та періодичністю щеплень можна ознайомитися тут.

Щодо вартості, щеплення дещо дорожчі, ніж в Україні: вакцинація собаки коштує близько 20 євро, ціна може трохи відрізнятися залежно від клініки та типу вакцини.

Після вакцинації від сказу власники отримують жетон. Якщо ж вчасно не вакцинувати тварину, можна отримати штраф від 400 до 1000 євро. Ветеринарні клініки пропонують досить широкий спектр послуг, а деякі аналізи на кшталт біохімії крові зазвичай робляться на місці, і результат можна дізнатися за пів години.

Загалом до песиків в Словаччині ставляться з любов'ю та повагою - як протягом життя, так і після смерті. У багатьох містах країни існують цвинтарі для тварин, де можна гідно поховати чотирилапого друга. Наприклад, в Братиславі таке місце знаходиться у районі Дубравка.

Джерело