Закинутий будинок у Нідерландах став прихистком для українських біженців

Нині тут мешкає близько трьох сотень біженців з Сирії, України, Афганістану та країн Африки. 

Закинутий будинок у Нідерландах став прихистком для українських біженців

Ця будівля в центрі нідерландського міста Осс, що в провінції Північний Брабант, стояла закинутою впродовж кількох років. На її даху почали проростати кущі й дерева.

Колись тут була податкова, яку гемента, міська рада, планувала й досі планує знести, щоб на її місці побудувати багатоквартирний будинок. Вона була не надто придатна для проживання, стверджує чимало голландців.

Тут не відчиняються вікна (їх можна лише відхилити сантиметрів на 10 - і це єдине в приміщенні джерело свіжого повітря, хоча іноді ночами вмикають вентиляцію), у більшості кімнат пластикові стелі та стіни.

Проте нині саме тут мешкає близько трьох сотень біженців з Сирії, України, Афганістану та країн Африки. Приміщення зараз облаштовано за типом гуртожитку - окремі кімнати для 2-4 людей, кілька санвузлів, пральня й кухня на кожному поверсі.

Цим екстреним притулком для біженців опікується волонтерська організація з однойменною з шелтером назвою "Удома в Оссі" (Thuis In Oss) - за сприяння міської ради та інших громадських організацій, що в Нідерландах стало новим, але дієвим типом співпраці, розповідє ВВС-Україна.

Уперше будівлю колишньої податкової використали як тимчасовий притулок для тих, хто постраждав від війн і насильств, у 2016 році, коли в Європу почали масово прибувати біженці з Сирії.

Нідерланди - країна, відома своєю лояльністю не лише до всього, що в багатьох інших державах лише прагнуть легалізувати, а й до чужинців, які водночас активно намагаються сюди потрапити. Віднедавна до їх числа долучилися й українці.

Проте Нідерланди - також невелика за площею й перенаселена країна, яка вже багато років намагається подолати житлову кризу. Квадратні метри тут не просто дуже дорогі та щедро оподатковані - їх узагалі не вистачає навіть для самих голландців.

Орендувати будь-яке житло затратно і складно, значно дешевше взяти іпотеку, що більшість нідерландців і роблять. На поширене тут соціальне житло, право на яке належить малозабезпеченим громадянам, доводиться чекати роками.

Соціальні притулки для вразливих категорій також переповнені. Тому крім будівлі колишньої податкової, яка досі перебуває в планах на знесення, інших вільних локацій для великої кількості біженців і переміщених осіб у регіоні немає взагалі.

Коли 24 лютого Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну, в Нідерландах загалом і в Оссі зокрема відреагували максимально швидко.

Уже на початку березня Міністерство юстиції та безпеки Нідерландів заявило, що країна готується тимчасово прийняти 50 тис. українських переселенців. Було виділено перші 30 тис. місць для проживання, 20 тис. з яких зайняли майже одразу. Водночас до середини серпня в Нідерланди прибуло вже понад 73 тис. українських біженців. І ця цифра щотижня лише зростає.

В Оссі після заяви міністерства одразу згадали про приміщення колишньої податкової, яке не встигли знести, - й місцеві волонтери швидко підготували його для нових мешканців.

Загалом тут дуже багато всього тримається на волонтерах - вони організували курси вивчення нідерландської мови, вигадують різноманітні розваги для дітей, влаштовують зустрічі для ознайомлення з країною й насамперед допомагають з різноманітними нагальними питаннями.

"Нам дуже важливо залучати мешканців міста до волонтерської роботи. Водночас сподіваємося, що люди, які змушені тимчасово проживати в притулку, також долучаться до того, щоб робити свій простір кращим і комфортнішим - наприклад, доглядатимуть за рослинами тощо", - каже Елізабет Шолт, волонтер й член правління "Удома в Оссі".

Спершу тут було доволі просторо й комфортно - сім'ям з більш ніж двох людей виділяли навіть по дві кімнати. Згодом біженців стало більше - і, відповідно, житловий простір поступово зменшувався.

Українці, які заселилися сюди серед перших, - здебільшого мешканці Донеччини, а також околиць Києва, Запоріжжя, Харкова й інших міст, що сильно постраждали й досі страждають від російської агресії.

"Робоча" мова - російська, англійською майже ніхто з них не володіє, а нідерландську, безплатні курси якої відбуваються двічі в тиждень, намагаються вивчати не більш ніж три десятки людей.

Проте всі щодня відстежують українські новини та хвилюються за чоловіків, які лишилися в Україні, нерідко пішовши в ЗСУ.

Найбільше тут, звісно, жінок з дітьми. Майже всі за кордоном уперше, хоча дехто вже бував на олінклюзивах у Туреччині чи Єгипті. Здебільшого вони добиралися сюди по кілька діб, переживши перед тим обстріли, перебування в укриттях та інші жахіття війни.

У квітні в "Удома в Оссі" почали також повертати сирійців - до речі, чітко дотримуючись балансу щодо кількості людей таких різних культур - щоб жодна нація не домінувала. Тому нині тут цікава суміш мов, традицій і побутових звичок, багато музики (арабських мотивів і російської попси), ароматів української, сирійської й африканської кухні, а також галасу.

Іноді зчиняються сварки щодо дітей, часом причиною конфліктів стає простір, який доводиться ділити. У приміщенні зони загального користування прибирає клінінгова компанія, яка взяла на цю роботу кількох українок, мешканок притулку. Проте в будівлі все одно багато сміття й важкий запах - і через відсутність вентиляції, й через надмірну кількість людей.

Кожен українець після реєстрації номера обслуговування громадян (BSN), нашого аналога ідентифікаційного коду, отримує допомогу від міського муніципалітету - по 260 євро в місяць. Такої суми загалом вистачає на харчі, якщо жити ощадливо.

Також можна піти працювати - здебільшого некваліфіковано: у сферу обслуговування, сільське господарство чи на виробництво тощо. Водночас є нагода працювати вчителями й перукарями або шукати роботу в ІТ чи займатися вебдизайном.

У разі повного робочого дня заробітна плата становить близько 1700 євро - такою є місячна "мінімалка" в разі 40-годинного робочого тижня. І чимало українців швидко влаштувалися працювати - кажуть, важко, але більшості з них не звикати.

На початку липня на території вже переповненого притулку почали облаштовувати пластиково-залізні модульні будиночки - кажуть, чекають на прибуття нових мешканців. Ці помешкання є різних типів, проте всіх їх об'єднує насамперед крихітний простір - це окремі кімнатки зі спільною малесенькою кухнею, душем і туалетом.

Переселятися в них охочих мало. Також "Удома в Оссі" узялися облагороджувати територію - облаштовувати місця для відпочинку й розставляти рослини в горщиках - це те, нідерландці вміють робити дуже красиво.

"Ми розробляємо план, як зробити довколишній простір безпечнішим і, сподіваємося, екологічнішим та приємнішим. Адже житлові кімнати тут маленькі, тому стає важливим зовнішній простір, де можна буде відпочити. У списку побажань також є крите місце для куріння - ми обговорювали це з деякими мешканцями. Усе це доведеться облаштувати з невеликим бюджетом, оскільки будівля перебуватиме в користуванні короткий термін. Доведеться креативити", - усміхається Елізабет Шолт.

Остання "хвиля" приїжджих українців помітно відрізняється від тих, хто прибув раніше. Насамперед з кожним днем тут стає дедалі більше українських чоловіків, шлях яких з України в Європу нерідко пролягає через Росію та Литву.

Більшає мешканців відносно спокійних областей України, як-от Чернівців чи Черкас. Хтось прибуває з Польщі та інших країн, де до повномасштабного вторгнення був на заробітках. У когось закінчилися гроші орендувати житло на заході України. Хтось просто перебирається в пошуках кращого життя, здаючи власне житло в оренду іншим біженцям.

Біженці більше не привозять з собою запахів підвалів чи бомбосховищ, не їдуть в брудному одязі й після приїзду не плачуть по кутках. Вони облаштовують свої крихітні, але безплатні квадратні метри в "Удома в Оссі" і насамперед шукають роботу.

Імовірно, невдовзі вони становитимуть конкуренцію робочим мігрантам з Польщі й Туреччини, які, проте, житло орендують самотужки.

За інформацією Агенції зі страхування співробітників (Employee Insurance Agency), з 73 тис. українських біженців у Нідерландах на середину липня працевлаштувалося майже 25 тис. людей (зокрема 10,8 тис. - від початку червня).

Окрім житлової кризи, у Нідерландах також говорять про нестачу працівників, яку навіть тимчасові переселенці з України заповнити поки що не в змозі. Вільними на середину літа залишається 54 тис. вакансій - звісно, здебільшого некваліфікованих.

Також українці, які прибули й прибувають у Нідерланди, окрім BSN до кінця жовтня мають отримати свідоцтво про проживання (IND), у народі - "стікер у паспорт" - тобто дозвіл на проживання, пересування й роботу, який буде чинним до 4 березня 2023 року. Що чекатиме на переселенців опісля - поки що не знає ніхто. Кажуть, в окремих випадках дозвіл може бути продовжено ще на три роки.

Приміщення колишньої податкової в центрі красивого й затишного міста Осс попередньо планують зносити в жовтні 2023 року. Але нині тут кипить бурхливе життя - серед рослин, затишних лавочок і недавно намальованих графіті на стінах. На кущі й дерева, що пускають коріння в дах "Удома в Оссі", схоже, мало хто зважає.

Бо для цього треба принаймні глянути вгору.