Скоро українцям у Польщі не можна буде платити меньше, аніж полякам

Міністерство сім'ї та соціальної політики Польщі підготувало пропозицію змін у працевлаштуванні іноземців.

Скоро українцям у Польщі не можна буде платити меньше, аніж полякам

Міністерство сім'ї та соціальної політики Польщі підготувало пропозицію змін у працевлаштуванні іноземців.

Як пoвідoмляє Yavp.pl з пoсиланням на bankier.pl, законопроект знаходиться на стадії узгодження. Головна мета пропонованих змін – пришвидшити процес працевлаштування іноземців, завдяки його цифровізації, та надати більші права працівникам з-за меж Європейського Союзу.

Однією з найбільш істотних змін, які пропонуються, є скасування так званого тесту ринку праці. Відтак роботодавцям у Польщі не потрібно буде отримувати інформацію від старости повіту праці про те, чи хтось з місцевих безробітних може претендувати на вакансію, на яку він хоче взяти іноземця.

Що стосується заробітків, то новий законопроєкт передбачає, що працівники з-за меж ЄС не зможуть заробляти менше, ніж поляки, виконуючи ту саму роботу. Контролювати це повинне повітове староство. Зокрема, до його завдань належатиме перевірка того, щоб зарплата іноземця не була нижчою за середній заробіток на тій чи іншій посаді в регіоні (згідно з даними Центральної бази вакансій).

Проєкт також передбачає повну цифровізацію процесу працевлаштування іноземців у Польщі. На думку авторів, це дасть посадовцям більше можливостей контролювати й перевіряти, чи “освядчення” дійсно виготовляється, щоб працевлаштувати людину, чи для того, аби полегшити іноземцю в’їзд до інших країн ЄС.

Якщо говорити про зміни для роботодавців, то законопроєкт передбачає блокування можливості працевлаштування іноземців тим фірмам, які мають заборгованість зі сплати соціальних внесків або податків.

Нагадаємо, уряд Польщі під час засідання 13 вересня схвалив проєкт рішення, який спочатку збільшить мінімальну ставку брутто при працевлаштуванні за трудовим договором (umowa o prace) з 1 січня 2023 року, а потім ще раз із 1 липня 2023 року.

1) з 1 січня 2023 року – 3 490 зл брутто (буде орієнтовно 2 709 зл нетто);

2) з 1 липня 2023 року – 3 600 зл брутто (буде орієнтовно 2 783 зл нетто).

Для тих, хто працює на “умовах злеценя”, “умовах о дзєло” це означає, що мінімальна погодинна ставка з 1 січня 2023 року складатиме 22,80 зл брутто, а з 1 липня - 23,50 зл брутто.