У Чехії випробувальний термін для співробітників тепер складатиме 4 місяці

Працівники будуть менше захищені та можуть втратити гроші.

У Чехії випробувальний термін для співробітників тепер складатиме 4 місяці

З наступного року випробувальний термін під час вступу на нову роботу в Чехії буде продовжено на третину. Для рядових співробітників він становитиме 4 місяці замість 3, а для керівників буде збільшено з 6 до 8. Таку пропозицію Міністерство праці внесло до поправок до Трудового кодексу, які обговорюватимуться урядом Чехії цього місяця.

Міністерство визнало, що це призведе до затягування невизначеності для працівників. Крім того, поправка дасть можливість роботодавцю та працівнику продовжувати вже обумовлений випробувальний термін за згодою сторін. Тепер він продовжуватиметься згідно із законом, у тому числі якщо працівник пропустить всю зміну без поважної причини.

На думку ініціаторів, зміни мають і низку позитивних сторін. Тепер можна буде ретельніше перевірити, чи відповідає робота найнятого співробітника очікуванням. Продовження випробувального терміну також потенційно може призвести до економії коштів, які роботодавцю довелося б виплатити, якби він захотів розірвати трудові відносини із співробітником після випробувального терміну.

Профспілки не погоджуються з цією пропозицією. Вони підкреслюють, що вона продовжить незахищеність працівників, а також негативно позначиться на їхньому особистому та сімейному житті. Крім того, працівники на випробувальному терміні часто позбавлені права на пільги, такі як премії за економічні результати, внески до додаткових пенсійних накопичень та триваліші відпустки.