Neue Zürcher Zeitung: Що заважає українцям знайти роботу у Німеччині

Менше за чверть працездатних біженців досі вийшли на роботу.

Neue Zürcher Zeitung: Що заважає українцям знайти роботу у Німеччині

Німецька економіка потребує робочої сили. Проте лише 22% українців працездатного віку, які проживають у Німеччині, мають «справжню» роботу. Що ж відбувається, запитує Neue Zürcher Zeitung.

«За два роки після початку війни має діяти принцип: працюйте в Німеччині або повертайтеся в безпечні райони Західної України»: цією заявою в газеті Bild am Sonntag про українських біженців голова ХДС у Бунденстазі Александер Добриндт викликав багато критики.

За даними Центрального реєстру іноземців, у квітні 2024 року у Німеччині проживало близько 1,3 мільйона громадян України. З них понад 1,1 мільйона прибули до країни як біженці після початку війни. На відміну від біженців з інших регіонів світу їм не потрібно було проходити процедуру отримання притулку, щоб отримати дозвіл жити і працювати в Німеччині.

Це означало, що українцям із першого дня дозволили працювати. Якщо вони не працюють або заробляють недостатньо, то з червня 2022 року їм також надається допомога громадянина. Допомога громадянина - це німецька форма соціальної допомоги, яку отримують і довгостроково безробітні в Німеччині. В даний час вона становить 563 євро на місяць, наприклад, для самотнього дорослого плюс розумні витрати на оренду та опалення.

Проте українці також із самого початку отримували підтримку від центрів зайнятості та були частиною структур підтримки та супроводу, каже в інтерв'ю Герберт Брюкер з Інституту досліджень зайнятості (IAB).

Але навіть за такого підходу інтеграція на ринок праці відбувається нелегко. Через два роки після великої хвилі біженців більшість українців у Німеччині все ще живуть на допомогу для громадян.

За даними Федерального агентства з працевлаштування, у березні близько 0,7 мільйона українців отримували допомогу. З них 0,5 мільйона були працездатного віку та отримували допомогу , оскільки нічого чи надто мало заробляли.

У квітні 2024 року лише 22% українців працездатного віку були зареєстровані як зайняті та оподатковувалися внесками на соціальне забезпечення. Якщо включити до цього показника людей із маргінальною зайнятістю, із міні-зайнятістю, яка не покриває витрати на життя, то цей показник складе 27,4%.

У міжнародному порівнянні Німеччина перебуває у середині групи, поступаючись таким країнам, як Польща, країни Балтії, Данія та Нідерланди, але випереджаючи Швейцарію, Австрію, Францію, Італію та Румунію, пояснює Брюкер. Точне порівняння утруднено через різні методи реєстрації даних.

Чому так повільно? Якби вдалося покращити інтеграцію на ринку праці, це не тільки полегшило б навантаження на державу загального добробуту і послабило б часом запеклі політичні дебати, а й пом'якшило б повсюдну нестачу робочої сили , а отже, підтримало б німецьку економіку. Чому ж досі це вдавалося лише частково?

Причинами цього є брак персоналу у центрах зайнятості, недостатня гнучкість при працевлаштуванні, відсутність визнання професійних кваліфікацій та недостатнє знання мови.

Нестача місць для догляду за дітьми в Німеччині також ускладнює працевлаштування місцевих жінок , і короткострокового вирішення цієї проблеми поки не видно. А оскільки з 0,86 мільйона українців працездатного віку близько 0,54 мільйона — жінки (за даними на травень), багато з яких мають дітей, цей брак дуже відчутний.

Окрім іншого – мовний бар'єр. Високий рівень зайнятості українців у Польщі можна пояснити принаймні частково близькістю двох слов'янських мов та великою кількістю україномовної громади по відношенню до населення країни. У Нідерландах, з іншого боку, легше працювати без національної мови, оскільки з багатьма професіями можна впоратися і англійською, кажуть експерти.

Ще одна перешкода – високий рівень регулювання у Німеччині. Особливо у сферах освіти, догляду за дітьми та охорони здоров'я, де відчувається гостра нестача кваліфікованих працівників, працевлаштування залежить від визнання кваліфікації, отриманої за кордоном. Це тривалий процес. Тут міг би допомогти більш прагматичний та гнучкий підхід. Наприклад, українським лікарям слід дозволити лікувати українських пацієнтів, а вихователям з України — доглядати українських дітей, навіть якщо їх кваліфікація ще не визнана або їх знання німецької мови ще недостатні.

Питання про правильну стратегію інтеграції біженців, як і раніше, викликає суперечки серед експертів. Грубо кажучи, «голландська» та «німецька» моделі суперечать одна одній.

Виходячи з припущення, що українці залишаться тут лише на короткий час, Нідерланди дотримувалися стратегії «робота насамперед», особливо на початковому етапі : біженці мали якнайшвидше потрапити на ринок праці, наприклад, на короткострокову роботу через агентства тимчасової зайнятості. Для цього майже повністю відмовилися від мовної підтримки та кваліфікаційних програм. Німеччина, навпаки, спочатку зосередилася на інтеграції та мовних курсах з метою подальшого працевлаштування часто добре підготовлених українців на відповідну роботу.

За даними Федерального агентства з працевлаштування, у червні 2024 року близько 112 000 українських громадян все ще відвідували інтеграційні курси , хоча під час їх проведення вони зазвичай живуть на допомогу для громадян.

Важко передбачити, яка з цих двох стратегій зрештою виявиться успішнішою. Хоча багато українців вже закінчили мовні курси в Німеччині, це поки що не призвело до очікуваного різкого підвищення рівня зайнятості. Тим не менш, у довгостроковій перспективі такий підхід може дати свої плоди. За оцінками експертів, 60 відсотків українських біженців залишаться в Німеччині в довгостроковій перспективі.

«Чим довше триває війна, тим більше українців, ймовірно, залишиться з нами, тому що соціальна інтеграція посилюється», – підтверджують фахівці. Їм краще спочатку вивчити німецьку мову, щоб мати можливість зайняти більш кваліфіковані робочі місця та насамперед забезпечити стабільність зайнятості».

Ще одне спірне питання — чи не є дохід громадянина настільки високим, що це мало стимулює до працевлаштування.

Соціальні допомоги у Німеччині вищі, ніж у більшості інших країн. Це створює певний привабливий ефект.

"Нижчий дохід громадянина підвищив би інтеграцію на ринку праці, але існують обмеження, накладені Федеральним конституційним судом", - говорить він.

На його думку, середнім варіантом може бути виплата біженцям нижчих соціальних допомог у перші кілька років та поступове підвищення їх до рівня місцевих одержувачів протягом, наприклад, п'яти років.

Він також зазначає, що люди з гарною освітою та високим рівнем підготовки, такі як велика кількість українців, віддають перевагу більш якісній роботі. Якщо вони не знаходять її, то вважають за краще отримувати допомогу для громадян.

Той факт, що українці обманним шляхом отримують допомогу для громадян, наприклад, проживаючи більшу частину часу в Україні, є незначною проблемою. Одержувачі допомоги мають високий рівень контакту з центром зайнятості і повинні повідомляти про відсутність вдома, наприклад про відпустку. Центри зайнятості не повідомляють про те, що зловживання мають місце в значних масштабах.

На думку економіста IAB, важливо, що центри зайнятості тепер сигналізують про те, що настав час зайнятися працевлаштуванням і пошук роботи має пріоритет.

«А якщо люди не співпрацюватимуть, до них можуть бути застосовані санкції, як і до всіх інших одержувачів допомоги для громадян», — додає він. "Однак досвід показує, що більшість українських біженців виконують вимоги центрів зайнятості".