Більшість чехів задоволені своїм життям

Майже половина респондентів згодні із твердженнями «Я нічого не став би змінювати у своєму нинішньому житті» і «Моє нинішнє життя ідеальне для мене».

Більшість чехів задоволені своїм життям

Задоволеність життям громадян Чехії з часом не змінюється і загалом є вищою за середній рівень. Це випливає з результатів опитування Центру вивчення громадської думки (ЦВГД). За його даними, задоволеність життям пов'язана з рівнем освіти, віком, рівнем життя і станом здоров'я.

Респонденти опитування оцінили своє задоволення життям за шкалою від 0 до 10, де нуль означає «повністю незадоволений», а десять — «повністю задоволений».

Опитаним було поставлено питання у наступному формулюванні. «Зважаючи на всі обставини, наскільки ви в цілому задоволені своїм життям в даний час?» Потім ЦВГД також запитав про задоволеність у минулому та майбутньому.

Середні значення відповідей на ці три питання коливаються у вузькому діапазоні від 6,72 (минуле) до 6,89 (майбутнє) та 6,95 (теперішнє), що підтверджує, що «задоволеність життям громадян Чехії з часом не змінюється і залишається значно вище середньої».

В рамках опитування респонденти відповіли на багато інших питань. Найбільшу частку згоди (62%) було зафіксовано за пунктом «Я задоволений своїм нинішнім життям», який можна було використовувати самостійно як інструмент вимірювання поточної задоволеності життям.

Майже три п'яті (58%) респондентів згодні із твердженням, що «нині маю все необхідне, що я хочу». Майже половина (47%) респондентів згодні із твердженнями «Я нічого не став би змінювати у своєму нинішньому житті» і «Моє нинішнє життя ідеальне для мене», тоді як не згодні з цими пунктами 34 і 27% опитаних відповідно.

Відповідно до ЦВГД, задоволеність життям пов'язані з рівнем освіти, віком, суб'єктивно оціненим рівнем життя і станом здоров'я. З точки зору освіти вищу задоволеність життям мають чехи з вищою освітою.

У випадку віку зв'язок був виявлений тільки для задоволеності майбутнім життям, при цьому люди у віковій групі 20-29 років мають вищий рівень задоволеності майбутнім життям порівняно зі старшими віковими групами. Потім загальна задоволеність життям збільшується з підвищенням рівня життя та покращенням стану здоров'я на всіх етапах життя.