Два українці побилися в Чехії через російську мову

Потерпілий хотів отримати від нападника понад 1 млн крон як компенсацію.

Два українці побилися в Чехії через російську мову

Сварка двох українців напідпитку у центрі Брно закінчилася серйозною травмою для чоловіка, який у вульгарній формі закликав свого співвітчизника не використовувати мову агресора. Після отриманого від молодого українця удару в ніс він невдало впав, вдарився головою і серйозно поранився.

Міський суд Брно засудив молодого українця до 15 місяців позбавлення волі з відстрочкою на 2,5 роки за завдання тяжких тілесних ушкоджень. Молодій людині могло загрожувати до 8 років позбавлення волі, але суд вирішив врахувати, що потерпілий сам спровокував конфлікт, пише novinky.cz.

Неприємний інцидент стався наприкінці червня минулого року на вулиці Башта у Брно. Вранці у закритому саду одного із ресторанів зустрілися дві групи людей. В одній із них був обвинувачений, який говорив російською мовою, оскільки його супутники були з Молдови і не розуміли української мови.

«Потерпілий підійшов до нас і в грубій і агресивній формі став дорікати мені, що я говорю російською. Він звинуватив нас у тому, що ми проросійські свині, що ми не маємо так розмовляти. Я пояснив йому, що мої супутники не розмовляють українською, тому ми повинні говорити російською, я просив його піти, але він продовжив нас ображати», — описав ситуацію обвинувачений, у якого на момент скоєння злочину тест показав 1,8 проміле алкоголю у крові.

«Я не відчував себе у безпеці, бо знаю менталітет своїх співвітчизників, від яких не знаєш, чого чекати. Він почав нападати на мене, а я вдарив його лівою рукою в область носа. Він упав і не рухався, я зрозумів, що йому потрібна допомога, і викликав швидку», — розповів молодий чоловік, який навчається в Чехії.

Чоловік ударився потилицею. Він отримав перелом потиличної кістки та крововилив у мозок. Крім того, у нього розвинулася гостра дихальна недостатність, і він понад два тижні перебував у лікарні.

"Того дня я відзначав свій день народження, знаю, що ми пили горілку, перейшли в інший бар, а далі я нічого не пам'ятаю", - невиразно говорив на допиті потерпілий, у якого лікарі визначили 2,1 проміле алкоголю.

Потерпілий хотів отримати від нападника понад 1 млн крон як компенсацію за біль та страждання. Проте суд присудив йому лише 100 000 крон.

Вирок не є остаточним, справа перебуває на стадії оскарження в обласному суді Брно.