Двом чехам висунули звинувачення за розпалювання ненависті до українців

Якщо їх визнають винними, їм може загрожувати кілька років ув'язнення.

Двом чехам висунули звинувачення за розпалювання ненависті до українців

Чеська прокуратура висунула звинувачення двом місцевим жителям - Патріку Тушлу та Томашу Чермаку за розпалювання ненависті до українців.

Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

Обвинувачені перебувають під вартою. Справу розглядатиме суд міста Кладно. Якщо їх визнають винними, їм може загрожувати кілька років ув'язнення.

Влітку поліція звинуватила одного з чоловіків у наклепі на певну націю, а також у розпалюванні ненависті до групи людей. Тижневик Respekt повідомив у серпні, що Чермак у відео, де він разом із Тушлем закликав до контрдемонстрації на збори українців, серед іншого, сказав, що "українці починають тут множитися, одна демонстрація за іншою. Ми повинні почати діяти негайно, інакше ми потрапимо до пекло". Тушел заявив про "брудних українців" і про те, що "ми маємо бути" на українській демонстрації. На відео обидва чоловіки сходяться на думці, що треба негайно починати діяти і почати "правильну контратаку", щоб українці "забралися геть".

"Клопотання про пред'явлення обвинувального акта було подано органом поліції, і 13 жовтня 2022 року районний прокурор у Кладно пред'явив обвинувальний акт", - повідомив Ондржей Німець, районний прокурор у Кладно.

Це не єдина справа, в якій проходять Чермак та Тушел. Тушел підозрюється у погрозах президенту Чеської медичної палати Мілану Кубеку та ще двом чоловікам у зв'язку з підтримкою заходів проти поширення коронавірусу чи обов'язкової вакцинації певних груп населення проти коронавірусу. Чермака підозрюють у підтримці та сприянні тероризму через заклик до нападу на члена парламенту.