Двох чехів судять за розпалювання ненависті до українських біженців

Їм загрожує до трьох років позбавлення волі.

Двох чехів судять за розпалювання ненависті до українських біженців

Суд над Патріком Тушлем та Томашем Чермаком, які поширювали ненависницькі висловлювання на адресу українців у публічному відео, розпочався 26 жовтня у чеському Кладно. Їм загрожує до трьох років позбавлення волі. Обидва визнали у суді, що форма відео була недоречною, пише novinky.cz.

Обох підсудних було доставлено до суду у супроводі конвою. Крім ЗМІ, за головним процесом спостерігають кілька десятків представників громадськості та їхні родичі.

Тушл заявив суду, що нічого не має проти українців загалом, але засуджує, зокрема, дії деяких українських націоналістів. Він вибачився за ненормативну лексику, використану у відео. При цьому він додав, що почувається невинним, хоча форма відео була невідповідною.

Чермак сказав судді, що припустився помилки, а також визнав недоречність мови.

Звинувачення пред'явлено прокурором за наклеп на адресу нації, раси, етнічної групи чи іншої групи осіб, а також за поширення ненависті щодо групи осіб або обмеження їхніх прав та свобод.

Згідно з обвинувальним актом, у серпні цього року двоє чоловіків у прямому ефірі в соціальних мережах транслювали відео з Нетовіц, в якому ображали українців.

Наприклад, в одному з відеороликів Чермак серед іншого сказав, що «українці тут починають множитися, одна демонстрація за іншою. Ми повинні діяти зараз, інакше ми вирушимо до пекла». Відео також містило низку принизливих та нецензурних висловлювань, у яких українців називають «лайном», «брудом» тощо.