Інтерес чехів до подій в Україні та підтримка нашої країни знижуються

Наразі з діями уряду, спрямованими на підтримку України, згодні лише 42% людей.

Інтерес чехів до подій в Україні та підтримка нашої країни знижуються

Інтерес чеського суспільства до розвитку ситуації в Україні знижується. Порівняно з періодом невдовзі після початку війни, менше людей також підтримують дії уряду на допомогою України. Це випливає з опитування Центру вивчення громадської думки (CVVM), пишуть novinky.cz.

Нині з діями уряду згодні близько 40% населення, що на 16 процентних пунктів менше, ніж навесні. Кількість людей, які виступають проти прийому українських біженців, зростає. Нині їх понад 25%, це на 14 процентних пунктів більше, ніж навесні.

"Зараз менше 57% населення Чехії цікавиться розвитком ситуації в Україні, що на 21 процентний пункт менше, ніж навесні цього року", - йдеться у повідомленні CVVM. У Чехії найбільше цікавилися подіями в Україні цієї весни після початку російського вторгнення. На думку CVVM, слід очікувати й подальшого зниження інтересу.

Зараз з діями уряду, спрямованими на підтримку України, згодні 42% людей, а не згодні з ними — більше половини (52%) мешканців Чехії. За даними CVVM, підтримка уряду з весни впала на 16 відсотків, а несхвалення дій кабміну, навпаки, зросло на 17 відсотків.

Люди також менше цікавляться українськими біженцями — 44%, що на 22 відсоткові пункти менше, ніж навесні. Понад чверть чехів (27%) виступають проти прийому українських біженців, причому з весни ця частка збільшилася на 14 процентних пунктів. Приблизно 60% виступають за тимчасовий прийом біженців, і лише 10% чехів погоджуються з їх постійним проживанням у Чехії.

Щодо кроків, які могли б зупинити конфлікт в Україні, сім із десяти чехів виступають за дипломатичний тиск на Росію, 55% респондентів також схвалюють фінансову підтримку України. Менше половини згодні зі спробами ізолювати Росію у політичному та економічному плані. Трохи більше ніж 40% опитаних схвалюють надання військової техніки Україні. Майже 75% людей у Чехії вважають ситуацію в Україні загрозою для миру в усьому світі.

В опитуванні, яке проходило з початку вересня до початку листопада, взяла участь 821 особа.