У Миколаєві біженці сплять на підлозі, немає води та їжі

Майже 80 громадян, які залишили населені пункти, розташовані у зоні бойових дій, перебувають у приміщенні дитячого садка.

Умови перебування вимушених переселенців в єдиному офіційному евакуаційному пункті Миколаєва не витримують жодної критики: люди сплять або на підлозі, або на дитсадкових ліжках, через відсутність води не працює туалет, а їжу нерегулярно підвозить волонтери. Докоряти працівникам дитсадка, в якому розташований евакопункт, не варто – мерія не видала жодного розпорядчого документа про організацію роботи пункту.

Про це йдеться у звіті регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на Миколаївщині Юлії Хмельницької, повідомляє korabelov.info

Майже 80 громадян, які залишили населені пункти, розташовані у зоні бойових дій, перебувають у приміщенні дитячого садка. При цьому керівнику закладу, який за усною вказівкою управління освіти Миколаївської міської ради виконує обов'язки щодо облаштування місця перебування людей, не було надано жодних розпорядчих документів щодо організації в установі евакуаційного пункту.

Під час огляду приміщення та спілкування з його мешканцями (в основному літніми жінками) встановлено, що розміри приміщення не дозволяють розміщувати таку значну кількість людей, а отже, це призводить до звуження життєвого простору. Частина мешканців через відсутність ліжок сплять прямо на підлозі або на дитячих ліжках.

Через відсутність води у закладі вже тривалий час не працює туалет, люди не мають можливості користуватися душем.

Харчування має хаотичний характер і здійснюється волонтерськими організаціями.

Крім того, непристосованість приміщення до потреб дорослих людей призводить до ненавмисного пошкодження обладнання та меблів, що надалі пошкодить перебування дітей.

Облік осіб, які прибувають чи вибувають із закладу, не впорядкований. У Журналі ведення обліку ВПО зберігаються в паспорті дані громадян та їх ідентифікаційні коди, причому доступ має до цих даних будь-який із працівників закладу. Відповідального за внесення цих даних жодним розпорядчим документом не визначено.

Частина жителів не має документів, а отже, немає можливості отримати статус внутрішньо переміщених осіб і реалізувати права на соціальний захист. Крім того, на сьогоднішній день залишається невирішеним питання про продовження навчання дітей ВПО або влаштування їх до дошкільних закладів.

Під час повітряної тривоги працівники закладу та його мешканці перебувають у власноруч облаштованому підвалі, що не відповідає нормативним вимогам.