Як сплачувати комунальні платежі у Польщі

Польська система надання комунальних послуг інтегрована в європейську модель та відрізняється від тієї, до якої ми звикли в Україні. 

Як сплачувати комунальні платежі у Польщі

Шукаючи в Польщі квартиру до винайму, ви можете стикатися в оголошеннях із багатьма невідомими для українців словами та поняттями. Про особливості польської системи надання комунальних послуг, як їх розраховувати й сплачувати пише ukrainianinpoland.pl.

Комунальні послуги в Польщі

Польська система надання комунальних послуг інтегрована в європейську модель та відрізняється від тієї, до якої ми звикли в Україні. Перш за все, у Польщі взагалі відсутні звичні нам ЖЕКи, так само, як і абстрактна квартплата. Усіма питаннями, пов’язаними з організацією надання комунальних послуг, у багатоквартирних будинках займаються створені мешканцями спільноти (рідше кооперативи), певний аналог українських ОСББ. При цьому до цих структур обов’язково входить лише директор та бухгалтер. Зазвичай спільнота не утримує на балансі власного електрика, сантехника, двірника тощо. Подібні спеціалісти (через відповідні організації) залучаються для вирішення конкретних проблем у разі виникнення потреби. Слідкувати за поточним обслуговуванням дому та усуненням технічних проблем, планувати ремонтні роботи – це задачі, якими займається створена мешканцями спільнота.

Вона ж відповідає і за збирання у мешканців платежів, пов’язаних із витратами на утримання будинку та прибудинкової території. Розмір цих коштів самостійно встановлюється на загальних зборах власниками кожного товариства чи кооперативу, тому сума може різнитися, в залежності від населеного пункту, району тощо. Ці платежі включають у себе витрати на:

  • утримання адміністрації спільноти; 
  • планові ремонти будівлі для підтримання житла в доброму стані; 
  • оплату комунальних послуг (газу, води, каналізації, вивезення сміття, опалення, електрики).

До суми також включаються витрати на прибирання території та сплату земельного податку. 

Термінологія оголошень про оренду в Польщі

Продивляючись оголошення щодо оренди житла в Польщі, можна зустріти багато незрозумілих для українців слів та понять, тож спробуємо розібратися, які платежі пропонується сплачувати в Польщі орендарям житла. Ціна винайму квартири, окрім безпосередньої орендної плати, може включати в себе:

  • чинш (czynsz) – адміністративні оплати (за вивіз сміття, опалення, прибирання території тощо); 
  • комунальні платежі за лічильниками (вода, газ, електроенергія); 
  • ТБ, інтернет; 
  • паркомісце.

Одразу варто зауважити, що наявність та комбінація цих платежів в орендній платі при винаймі житла залежить виключно від власника. Деякі платежі можуть бути одразу включені до орендної плати, тоді в оголошення говориться, наприклад, про «нульовий чинш». Так само паркомісце може надаватися безплатно або за додаткову плату. Також часто орендарям пропонується самостійно підключити телебачення та інтернет, підписавши умову напряму з постачальником послуг.

Вартість комунальних послуг у Польщі

У зв’язку з підвищенням цін на електроносії вартість комунальних послуг планується збільшувати, але наразі середні тарифи на комунальні послуги в Польщі виглядають так:

  • водопостачання та водовідведення – 8-11 злотих за 1 м3; 
  • електроенергія – 0,7 злотих за 1 кВт з доставкою; 
  • газ – ціна відрізняється в різних регіонах Польщі, в середньому 1 кубометр обходиться в 1,5-1,6 злотих; 
  • вивезення сміття – приблизно 13 злотих на людину; 
  • опалення – оплачується тільки в опалювальний сезон (з жовтня по квітень), 2-3 злотих за 1м2; 
  • послуги інтернету та кабельного телебачення – 50-60 злотих щомісяця за безлімітний комплексний пакет.

Майте на увазі, що в Польщі електроенергія сплачується з урахуванням двох тарифів: базового та пільгового. Пільговий діє з 23.00 до 7.00 та з 14.00 до 16.00 – у цей час кіловат коштує 0,27 злотого. У квартирах встановлені двотарифні лічильники, але, окрім оплати фактично використаних кіловат, сплачується ще 13-14 злотих абонплати. Так само сплачується абонплата за постачання газу – приблизно 9 злотих щомісяця. Податок на утримання будинку (2-3 злотих за 1 м2) зазвичай сплачує орендодавець. У загальному підрахунку сім’я з трьох осіб, яка проживає в квартирі до 40 м2, може витрачати на сплату комунальних послуг приблизно 500 злотих.

Як вигідніше сплачувати комунальні послуги

Сплачувати комунальні платежі можна:

  • банківською карткою; 
  • у будь-якому банку готівкою; 
  • у будь-якому поштовому відділенні.

Місцеві мешканці віддають перевагу банківським переказам, адже за сплату готівкою в банківській установі з вас візьмуть додатково 5 злотих плюс відсоток від суми платежу, а на пошті послуга коштуватиме 3 злоті за переказ до 600 злотих або 0,5% при перевищенні суми. 

Зважайте, що в Польщі всі комунальні послуги сплачуються не по факту використання, а авансом. Тож після закінчення розрахункового періоду власник знімає показання лічильника та здійснює перерахунок. Завдяки авансовій системі розрахунків, у Польщі немає пені та штрафів за несплату комунальних платежів.