Як зарахувати дитину до школи в Словаччині

Відповіді на найпоширеніші запитання для українських батьків та учнів.

Як зарахувати дитину до школи в Словаччині

Відвідування словацької школи – це не лише навчання, а й спілкування з однолітками та дорослими, встановлення розпорядку дня та розвиток почуття причетності у невизначені часи.

Видання novyny.sme.sk підготувало відповіді на найпоширеніші питання, які допоможуть зорієнтуватися в освітніх варіантах, доступних для дітей з України у Словаччині.

Які п'ять основних причин, чому ви повинні записати свою дитину до школи в Словаччині?

1. Зарахування до школи в країні, що приймає, зазвичай є найефективнішим способом для дітей повернутися до навчання та соціального життя після вимушеного переміщення. Це також найефективніший спосіб інтеграції в нову компанію.

2. Очна освіта набагато ефективніша для дітей, ніж онлайн або дистанційна. Навчання є найефективнішим, коли діти разом у класі з кваліфікованим і досвідченим учителем.

3. Регулярне відвідування школи дозволяє дітям спілкуватися з іншими однокласниками, заводити нових друзів і знайомитися з місцевою громадою, що сприяє їх психічному здоров’ю та добробуту.

4. У Словаччині діти в школах мають доступ до широкого спектра допоміжних послуг, включаючи послуги у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, мовні курси, педагогічну підтримку та догляд за дітьми до та після школи. Діти можуть вивчати нові мови та отримувати життєві навички, які принесуть їм користь у майбутньому, навіть коли вони повернуться в Україну.

5. Зарахування дітей до дитячого садка чи початкової школи в новій країні дозволяє батькам працювати чи займатися іншою важливою діяльністю, якою вони інакше не змогли б займатися, якби вдома були діти.

Корисні посилання: Більше інформації можна знайти на вебсайті NIVAM за адресою tomt про листівку "Що потрібно знати про навчання в обох школах / Чому важливо відвідувати школу в приймаючій країні?".

Також на освітньому вебінарі "Подвійне навантаження під час навчання в обох школах" від Národný inštitút vzdelávania a mládeže (Національний інститут освіти та молоді).

Коли починається навчальний рік у Словаччині?

Навчальний рік розпочнеться у вересні. Процес реєстрації може тривати довше, тому важливо почати процес реєстрації якомога швидше, щоб переконатися, що ваша дитина була зарахована вчасно.

Кого можна зарахувати до словацьких шкіл?

У Словаччині освіта є обов’язковою протягом 10 років, зазвичай у віці від 6 до 16 років, тоді як відвідування дитячого садка є обов’язковим з 5 років (для дитини, якій виповнилося 5 років до 31 серпня).

Словацькі школи відкриті для прийому всіх українських дітей цієї вікової категорії.

Початкова освіта (1-9 класи) і середня освіта (зазвичай 4 роки) є безплатними в державних установах Словаччини. Ви також можете вибрати приватні школи та дитячі садки, але зверніть увагу, що вони є платними.

Де я можу знайти школу, щоб записати свою дитину?

Знайдіть школу неподалік від вашої домашньої адреси, куди ви хочете записатидитину.

Які кроки для зарахування дитини до школи в Словаччині?

1. Подати заяву на тимчасовий захист: для батьків, які нещодавно прибули до Словаччини, це перший необхідний крок. Повідомте поліцію про те, що ви подаєте заяву на отримання притулку або тимчасового захисту. Для батьків, які вже проживають у Словаччині зі статусом тимчасового захисту, цей крок не є обов'язковим.

2. Знайдіть школу поблизу: Якщо це дитячий садок і початкова школа, виберіть місцеву школу відповідно до того, де ви зараз проживаєте. Вибираючи середню школу, візьміть до уваги тип загальноосвітньої школи, яку відвідувала ваша дитина до приїзду до Словаччини.

3. Зверніться до місцевої школи: Для цього рекомендується звернутися безпосередньо до обраного вами дитячого садка або школи. Якщо ви не розмовляєте словацькою, бажано, щоб вас супроводжував хтось, хто допоможе з перекладом (якщо вам потрібна допомога, зв’яжіться з регіональними координаторами NIVAM. Їхні контакти можна знайти на вебсайті NIVAM ).

Надайте школі документи, що підтверджують ваш статус - власника посвідки на тимчасове проживання, особи, яка шукає притулку, або особи, яка має тимчасовий захист.

Під час зарахування директор проведе співбесіду з вами, щоб отримати всю необхідну інформацію для відповідного влаштування вашої дитини.

Про подальші дії, зокрема про подачу заяви на зарахування та проходження медогляду, Вас повідповідомить директор школи.

4. Поділіться інформацією: повідомте школі про будь-які особливі освітні потреби, вимоги до дієти чи необхідну індивідуальну підтримку, яка може знадобитися вашій дитині. Крім того, поділіться інформацією про інтереси та хобі вашої дитини. Це допоможе школі забезпечити найкращий підхід і підтримку.

5. Первинна співбесіда: перед вступом до початкової школи школа проведе первинну співбесіду, щоб оцінити знання вашої дитини словацької мови та рівень освіти. Це також допоможе визначити належну підтримку, яку потребує ваша дитина. Така співбесіда в садку не проходить.

6. Підтвердження про зарахування: Після вступу до початкової школи ваша дитина навчатиметься за словацькою програмою і матиме ті ж права та обов’язки, що й інші учні, а також матиме належну підтримку та індивідуальний підхід.

Як записати дитину в дитячий садок?

Щоб зарахувати дитину (3-6 років) до дитячого садка, зверніться безпосередньо до місцевого дитячого садка або надішліть заявку в електронному або паперовому вигляді. Також можна доставити її особисто.

Ви можете подати запит на реєстрацію в будь-який час протягом навчального року або на наступний навчальний рік. Дати й місце подання заяв та умови прийому дитини на наступний навчальний рік визначає директор дитячого садка за погодженням із засновником дитячого садка.

Не забувайте, що до заяви про прийом дитини до дитячого садка необхідно також додати довідку лікаря загальної практики-терапевта для дітей та підлітків про стан здоров’я дитини. Зверніться до місцевого дитячого садка за детальною інформацією та почніть реєструвати свою дитину вже сьогодні!

Що робити, якщо школа відмовляє моїй дитині у зарахуванні через брак місць?

Українські діти повинні бути зараховані до школи в тому шкільному окрузі, в якому вони зараз проживають. Проте директор школи може відмовити в приймання/зарахуванні дитини/учня, якщо школа заповнена.

Якщо школа заповнена і не може прийняти додаткових дітей/учнів, зв’яжіться з відповідним регіональним офісом шкільної адміністрації (RÚŠS) за місцем проживання, який допоможе вам знайти іншу школу для вашої дитини.Якщо вам потрібна допомога з пошуком школи чи записом, ви також можете звернутися до регіональних координаторів NIVAM. З контактами можна ознайомитись ТУТ.

Контактну інформацію RÚŠS можна знайти тут.

Чи можу я отримати допомогу щодо реєстрації моєї дитини?

Якщо у вас виникли труднощі чи потрібна допомога із зарахуванням, чи пошуком місця у школі для вашої дитини, ви можете звернутися до регіональних координаторів NIVAM (Національний інститут освіти та молоді). Вони готові допомогти вам і надати необхідну підтримку. Більш детальну інформацію та контакти можна знайти на сайті NIVAM .

Регіональні координатори за потреби можуть під'єднати вас до україномовних психологів та перекладачів.

Які вимоги до дитини для відвідування школи?

Після того, як вашу дитину приймуть до школи, ознайомтеся з правилами та положеннями, які стосуються всіх дітей (наприклад, про відвідування, спілкування зі школою тощо).

Ваша дитина зобов'язана відвідувати дитячий садок, початкову та середню школу регулярно, щодня, як і інші учні. У випадку відсутності без поважних причин, школа буде діяти відповідно до Закону про школу, як і для інших учнів. Те саме стосується дитини, яка відвідує обов'язкову дошкільну освіту.

Як мою дитину оцінюватимуть у школі?

У початкових і середніх школах Словаччини учні оцінюються на основі результатів з окремих предметів протягом навчального року. У кінці кожного семестру вони отримують оцінки в табель.

Система оцінювання використовує п’ять оцінок: відмінно (1), добре (2), задовільно (3), достатньо (4) і незадовільно (5). Учні молодших класів та іноземні студенти часто отримують усне оцінювання, яке враховує знання національної мови.

Під час періоду адаптації вашій дитині, можливо, не доведеться складати оцінювання, як правило, з окремих предметів і протягом обмеженого часу. Більш детальну інформацію Ви можете отримати у директора школи.

Які вимоги до моєї дитини, щоб перейти до вищого класу та/або вищого рівня?

Щоб перейти до наступного класу, ваша дитина має успішно пройти всі предмети та не отримати загальну оцінку "неуспішно". Поведінка також оцінюється - як дуже добра, задовільна, менш задовільна і незадовільна. Загальна оцінка в кінці кожного семестру покаже, чи склала ваша дитина на відмінно, склала дуже добре, склала чи не склала.

Для переходу з початкової до молодшої середньої школи, який зазвичай відбувається в межах однієї школи, не існує специфічних вимог до тестів.

Як організована початкова школа (základná škola) в Словаччині?

У початкових школах (základné školy) здобувається як початкова освіта, так і неповна середня освіта (загалом 9 років).

Базова освіта (prvý stupeň) триває 4 роки (1–4 класи) і зазвичай викладається одним класним керівником, який охоплює всі предмети. Діти зазвичай залишаються в одному класі протягом дня.

Нижчий рівень середньої освіти (druhý stupeň) триває 5 років (5-9 класи) і організований відповідно до предметів, які викладають різні вчителі (наприклад, математика, словацька мова, історія, хімія, англійська мова). Учні мають "домашній клас", але переходять між класами для різних предметів.

За кожним класом закріплений класний керівник (triedny učiteľ/triedna učiteľka), який є головною особою для спілкування з батьками та учнями.

Як відбувається зарахування до університетів Словаччини?

Якщо ваша дитина хоче вступити до словацького університету, вона може зробити це, звернувшись безпосередньо до університету, щоб дізнатися про процедуру та необхідні документи. Ви можете знайти список державних словацьких університетів тут.

Корисні посилання

  1. Список всіх дитячих садків Словаччини: список дитячих садків Словаччини.
  2. Список спеціальних дитячих садків та спеціальних класів у дитячих садках: Список дитячих садків та спеціальних класів у дитячих садках Словаччини
  3. Список початкових шкіл: Список початкових шкіл.
  4. Список спеціальних початкових шкіл і спеціальних класів початкових шкіл: Список спеціальних початкових шкіл.
  5. Список загальноосвітніх навчальних закладів, у тому числі спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів: Список загальноосвітніх навчальних закладів.
  6. Ви також можете знайти інформацію словацькою мовою за цим посиланням про всі типи шкіл за місцем свого перебування: zoznamskol.eu.